Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jul » 1

Zašto zavodimo? Psiholog otkriva šest glavnih motiva
Bili u vezi ili ne, zavođenje je dobro za vas. Ipak, nemojte to uzimati zdravo za gotovo jer je zavođenje mnogo kompleksnije nego što se čini, a razlozi zašto to činimo kreću se od onih logičnih do pomalo zastrašujućih.
U zaključcima pregleda literature o zavođenju iz 2004., profesor Dejvid Drajden Heningsen sa Univerziteta Severni Ilinois identifikovao je i kategorisao šest različitih motivacija za zavođenje, a poslednji je vrlo zanimljiv.
1. Seks: osobe pokušavaju da odvedu nekoga u krevet.
2. Zabava: osobe tretiraju zavođenje kao sport.
3. Istraživanje: osobe pokušavaju da vide kako bi bilo da su u vezi.
4. Odnos: osobe pokušavaju da povećavaju intimnost u vezi.
5. Ego: osobe pokušavaju sebi da podignu samopouzdanje.
6. Korist: osobe pokušavaju da dobiju nešto od druge osobe.Kada kažemo "zastrašujući" razlozi za zavođenje, mislimo na zavođenje iz koristi. Ono se događa na radnom mestu, ali i izvan njega, a glavne protagonistkinje su – žene.

U britanskoj studiji iz 1998. godine zaključeno je da žene zaposlene u ugostiteljstvu šefovi prisiljavaju da zavode goste kako bi se ponovo vratili i ostavljali bolje napojnice.

Prema studiji iz 1982. sprovedenoj na američkim studentima, otkriveno je da je 60 odsto studentkinja i 41 odsto studenata flertovalo s profesorima. Oko 75 odsto studenata mislilo je da zavođenje može da pomogne u podizanju ocena studentkinjama, a 50 odsto mislilo je da može da pomogne muškim studentima.U anketi koja je 2007. godine sprovedena na 500 poslovnih žena, 86 odsto njih reklo je da bi “rado flertovale s muškim kolegama kako bi stvari bile po njihovom”. Studija iz 2008. pokazala je da su žene koje flertuju u poslovnim pregovorima doživljene kao omiljenije, ali manje verodostojne, a studija iz 2005. godine otkrila je da žene koje ne flertuju češće dobijaju promaknuća.

Bili iznenađeni ovim podacima ili ne, svakako su zanimljivi. Još je zanimljivije to što istraživanja o tome kako muškarci koriste flertovanje u poslu gotovo i ne postoje. Jedino što je zasad poznato o toj temi jeste da su muškarci koji zavode na poslu manje zadovoljni svojim poslom.


IZVOR


djurdjabudic
01.07.15
310
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2149

Top komentatori


Ko je online
Total online: 95
Guests: 95
Users: 0