Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jun » 13

Zašto vam se nakon kafe ide u toalet?
Većina ljubitelja kafe verovatno je doživela sledeće – ubrzo nakon jedne šoljice, osetili ste da morate do toaleta zbog vršenja velike nužde. Ali, da li je zaista u pitanju dejstvo kafe?

Kafa je diuretik, što znači da podstiče telo na izbacivanje veće količine tečnosti nego inače, u vidu mokraće.

Ovo dejstvo zavisi od brojnih činilaca poput pola osobe, fizičke aktivnosti i toga koliko je uopšte osoba naviknuta na dejstvo kofeina.

Ali kofein kod određenih osoba može da deluje i kao laksativ. Naime, pojedine hemikalije koje ulaze u sastav kafe izazivaju kontrakcije creva slične onima koje obično uslede nakon što pojedemo obrok.

“Znamo da je korein glavni ‘krivac’ za odlazak u toalet jer obična kafa ima mnogo snažniji laksativni efekat od kafe bez kofeina”, navodi Vilijam de Paolo, molekularni biolog i profesor imunologije na “Kek” Medicinskom fakultetu u Los Anđelesu.

Kisela priroda kafe takođe utiče na pojačanu proizvodnju žučne kiseline koju luči jetra, i koja se skladišti u žučnoj kesi. Kako kafa podstiče izlivanje žuči u tanko crevo, kod pojedinih ljudi može doći i do dijareje.

Osim samih zrna kafe, probavne smetnje u vidu nadimanja, gasova i dijareje dodatno podstiču i veštački zaslađivači, mlečni proizvodi, kao i brojni drugi aditivi koji se koriste tokom spremanja omiljenog napitka.

IZVOR


JoKeR
13.06.15
286
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2098

Top komentatori


Ko je online
Total online: 68
Guests: 68
Users: 0