Blog

Početna » Magazin » 2015 » Septembar » 23

Više od stimulansa: Zašto kafa zaustavlja san?
U časopisu 'Science Translation Meidicine' objavljeno je novo istraživanje koje pokazuje da je kofein mnogo više od pukog stimulansa i ustvari usporava unutrašnji telesni sat.

Tako dvostruki espreso popijen tri sata pre spavanja usporava proizvodnju hormona povezanog sa spavanjem - melatonina, za oko 40 minuta, zbog čega ćete teže zaspati.

Stručnjaci napominju da i naše ponašanje znatno utiče na spavanje i na naš unutrašnji sat.

Jedan od naučnika koji je radio na poslednjem istraživanju, dr. Džon O'Nil iz Kembridža, rekao je sledeće: "Ako ste umorni i popijete šoljicu kafe uveče kako biste ostali budni, tada je to loša zamisao, jer ćete teže zaspati posle i nećete se dovoljno naspavati".

U njegovoj polovini istraživanja, ćelije koje su rasle u činiji bile su izložene kofeinu kako bi se otkrilo kako to utiče na njihovu sposobnost 'zadržavanja vremena'. Dokazao je da je moguće promeniti hemijski sat u svakog ćeliji ljudskog tela.

Istovremeno, pet osoba provelo je 50 dana zatvoreno u laboratoriji za proučavanje spavanja na Univerzitetu u Koloradu.

Budući da je izlaganje suncu glavni način kako inače kontrolišemo unutrašnji sat, većinu vremena ispitanici su proveli u polumraku. Izvodeći brojne eksperimente, naučnici su uspeli da dokažu da večernja doza kofeina usporava unutrašnji sat za 40 minuta.

Dr. O'Nil je izjavio da bi nagađali kad bismo odredili neko vreme nakon kojeg ne bi smeli pijemo kafu, ali je istaknuo da je on nikad ne pije nakon 17 sati.

Naučnici se nadaju da bi njihova otkrića mogla da pomognu osobama koje boluju od poremećaja spavanja i onima koji se prirodno bude prerano, kako bi se sinkronizovali s ostatkom sveta, piše BBC.

Profesor Derk-Jan Dijk sa Univerziteta u Sariju izjavio je da su pojedinci različito osetljivi na kofein. Dodao je da ljudi često misle da su 'robovi' unutrašnjeg sata i da su programirani da ustaju kasno ili rano.

"Ovi i drugi podaci pokazuju da do neke mere možemo da modifikujemo unutrašnji ritam i da je deo razloga zašto spavamo dugo povezan s činiocima poput unosa kofeina i izlaganja veštačkom svetlu po noći", dodao je Dijk.

IZVOR


JoKeR
23.09.15
222
glasova: 0

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2215

Top komentatori


Ko je online
Total online: 89
Guests: 89
Users: 0