Blog

Početna » Magazin » 2016 » Februar » 26

Test: BMW 116i
BMW Serije 1 je i dalje jedini model u klasi sa zadnjim pogonom. Pretrpeo je restilizaciju u 2015, a da nije reč o jednostavnim izmenama u dizajnu govori i činjenica da su promenjeni gotovo svi motori.

Neki ga zovu i "BMW za početnike". Serija 1 je "Bavarac" u srcu i duši, bez obzira što se nalazi na početku game minhenskog proizvođača. Kao i svaki BMW, i ovaj je po svojim voznim karakteristikama veoma specifičan u odnosu na konkurente. Razlog za to je – pogon na zadnjim točkovima.

Doduše, snaga može da se prenosi i na sva četiri točka u pojedinim verzijama, a redakcija Auto magazina će vam ovog puta predstaviti bazni model 116i sa 5 vrata.Serija 1 nedavno je restilizovana. Najlakše se prepoznaje po drugačijim farovima i dosta širim zadnjim svetlima, koje sada zalaze i u vrata prtljažnika. Ipak, nisu u pitanju samo kozmetičke promene. Auto je izmenjen i u mehaničkom smislu i to tako što su promenjeni motori, i benzinci i dizelaši.

Među novitetima je i motor koji vam predstavljamo. Osim u 116i, ugrađuje se i u model 118i, s tim što u jačoj varijanti raspolaže sa 136 umesto 109 konjskih snaga.Nije prvi put da vozimo auto sa novim BMW-ovim trocilindričnim motorom zapremine 1.5 litara. Vatreno krštenje smo imali na prezentaciji MINI-jevih modela u Nemačkoj i Austriji, gde smo se najviše iznenadili najslabijom verzijom.

Tako je i u BMW-u Serije 1. Ovde isti taj najslabiji motor ima nekoliko konja više i, odmah da kažemo, apsolutno nije preslab za ovakav auto. Pre svega, za to je zaslužno ono što najviše vredi kod modela bavarskog proizvođača – inženjering. Serija 1 je specifična u svakom pogledu u odnosu na konkurenciju, ne samo po tome što ima zadnji pogon.Već pri samom startovanju motora i laicima je jasno da se ovaj model razlikuje u odnosu na druge automobile. Umesto poprečnog, BMW i dalje neguje izdužnu poziciju motora. Pri okretanju ključa motor zatrese karoseriju u tu je kraj vibracijama.

Inženjeri su odlično uradili posao kada je u pitanju balansiranje tri cilindra, tako da je i po zvuku teško prepoznati šta je pod haubom. Nije potrebno mnogo vremena pa da se donese zaključak da je i pozicija za volanom nesvakidašnja. Iako je na početku game, BMW Serije 1 je pravi sportski auto po načinu sedenja.

Noge su gotovo potpuno ispružene, tako da je osećaj vrlo sličan sedenju u trkačkom automobilu. Za to je, mora se priznati, zaslužan i "sport lajn" paket dodatak u opremi koji, između ostalog, podrazumeva i sportska sedišta.Ne samo što se sedi veoma nisko, već omogućavaju brojna podešavanja kojih nema kod običnih automobila. Među njima su podešavanje dužine dela na kom se sedi, kao i podešavanje nagiba kompletnog sedišta.

Ručica menjača je po svojim hodovima i osećaju prilično retro, uključujući i čuveni način za ubacivanje u rikverc preko graničnika pored prve brzine. Kompletna komandna tabla je, kao i decenijama unazad, blago orijentisana ka vozaču. Dakle, tradicija je u pogledu radnog mesta vozača potpuno ispoštovana. Vožnja je posebna priča.

Na žalost, nismo imali dovoljno vremena da sprovedemo anketu, ali smo sigurni da bi većina vozača subjektivnim osećajem za volanom 116i procenila da auto ima mnogo više "konja" nego što je na papiru deklarisano.Neko će reći da, ali toliko konja u toj zapremini su imali i pre 30 godina. Ipak, mnogo toga se u međuvremenu promenilo u pogledu standarda. Osim niže potrošnje i emisije izduvnih gasova, novi motor ima daleko bolje vozne karakteristike.

Kriva snage i obrtnog momenta su pravi pokazatelji onoga šta je novo. Maksimalni obrtni moment je dostupan pri neverovatnih 1.250 obrtaja i dostupan je do 4.250 o/min. Slično je i sa snagom. Maksimum postiže već pri nešto manje od 4500 o/min, što je do sada bila odlika turbo dizela.

Za razliku od dizelaša, kriva snage ne pada sve do 6.000 o/min, što sve zajedno čini sjajan osećaj u vožnji. U praksi to znači da je motor toliko elastičan i da trenutno reaguje na komandu gasa, bez obzira u kojoj ste brzini i na kojim obrtajima.Ovo je motor sa kojim bi podjednako uživali neiskusni i vozači sa trkačkim iskustvom. Može da se vozi na niskim obrtajima i da bude maksimalno štedljiv i upotrebljiv, a voli i da se "zavrti" tako da zaboravite cifre na papiru vezane za snagu, broj cilindara i kubikažu. Nama se dopala sportska strana, pa je otuda prosek potrošnje po gradu malo veći - test smo završili sa prosečnih 8,0 l/100 km. Pri 130 km/h ta cifra je bar za litar manja.

Ne mogu da ostanu neprimećene i vozne karakteristike. Upravljanje je toliko specifično po ugledu na sve ostale BMW modele, da jednostavno zaboravite da ste u najmanjem automobilu u gami. Prilikom skretanja i u krivini imate osećaj kao da vozite roudster sa dugom haubom i motorom smeštenim iza prednje osovine. Prosto osećate kako auto prkosi inerciji i blago se naginje u smeru krivine, čime se smanjuje uobičajeno zanošenje karoserije.BMW Serije 1 je dostupan u varijantama sa 3 i 5 vrata. Testirana verzija je praktičnija ukoliko često vozite nekoga pozadi. Imajte na umu da zadnja sedišta omogućavaju pun komfor dvema odraslim osobama. Naslon je zavaljen, tako da duža vožnja pozadi ne umara, ali je prostor za kolena ograničen. Moramo da pohvalimo zaista izuzetno projektovano ogibljenje koje nesvakidašnje dobro upija sve vrste neravnina a pri svemu tome omogućava vrlo sportsku i oštru vožnju.Na žalost, politika svih nemačkih proizvođača je takva da su bazne verzije skromne u pogledu opreme. Auto nije luksuzan ali su materijali veoma kvalitetni, bez propusta i sitnih ušteda koje često nerviraju kod drugih brendova. Uz par dodataka svako može da personalizuje svoj BMW i opremi tačno onim što mu je potrebno.

http://www.b92.net/news/pics/2016/02/03/172002879456b1c2ca48c52589652899_v4_big.jpg

Osnovna cena za BMW 116i sa 5 vrata je 19.990 evra sa PDV-om, što i nije tako mnogo ako se uzme u obzir da je ovaj auto u odnosu na konkurenciju po svemu drugačiji i da je razvijen od strane inženjera koji se većim delom radnog vremena bave veoma ekskluzivnim i posebnim modelima. Cena dodatne opreme u primerku koji smo vozili je 4.516 evra

IZVOR


IMT
26.02.16
337
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2214

Top komentatori


Ko je online
Total online: 74
Guests: 74
Users: 0