Blog

Početna » Magazin » 2015 » Maj » 20

Svako treće dete u Srbiji pati od deformiteta kičme
Svako treće dete u Srbiji ima neki oblik telesnog deformiteta, a najizraženiji je kriva kičma, pokazali su rezultati sistematskih pregleda sprovedeni u školama širom zemlje, alarmirajući da je iz godine u godinu taj problem sve izraženiji.

Uz ravne tabane i problem gojaznosti kod dece, kriva kičma je najdominantniji telesni deformitet kod dece, sa tendencijom daljeg rasta.

Kako bi skrenulo pažnju javnosti na narastajući problem među školarcima i motivisalo što veći broj mališana da se aktivno uključi u sport, Viner Štediša (Wiener Städtisća) osiguranje je četvrtu godinu zaredom sprovelo nacionalno-rasprostranjen projekat "Sportski čas - Ispravi se!", koji je i ove godine organizovan u Pirotu.

U saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Viner Štediša osiguranje je oformilo stručne timove sastavljene od lekara fizijatara i odbojkaša koji svake godine obilaze škole širom zemlje kako bi edukovali mališane o problemu krive kičme, ali i navelo najmlađe da se aktivno uključe u sport.

Rezultati sa terena pokazuju da nakon svake akcije interesovanje za odbojku u određenoj sredini poraste čak za 15 procenata.

Osnovci u Pirotu su se družili sa istaknutim sportistima, odbojkašem i odbojkašicom Nemanjom Petkovićem i Aleksandrom Božilović iz ženskog i muškog odbojkaškog kluba "Pirot", koji su na radost 150 mališana sa njima odigrali egzibicioni odbojkaški meč prikazujući im sve lepote tog sporta, dok je lekar Aleksandar Đorđević održao korisno predavanje o deformitetima kičmenog stuba prilagođeno dečjem uzrastu.

On je istakao da su telesni deformiteti kod osnovaca izraženiji više nego ikada ranije, a da je uz ravne tabane i problem gojaznosti kod dece, kriva kičma najdominantniji sa tendencijom daljeg rasta.

Kao dobar primer kako bi se taj problem mogao korigovati i sprečiti Đorđević je naveo odbojku, kao najbolji dvoranski sport za pravilan telesni razvoj dece.

IZVOR


JoKeR
19.05.15
253
glasova: 0

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2152

Top komentatori


Ko je online
Total online: 12
Guests: 12
Users: 0