Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jul » 21

Sva hrana je puna hemikalija, ali to nije tako loše
Verovatno ste svesni toga da su borovnice koje skupo plaćate na pijaci pune hemikalija. To ne znači da treba da ih se odreknete.

Sve namirnice sadrže hemikalije, pa je gotovo besmisleno kada neka firma na svoj proizovd stavi “bez hemikalija”.

Isto važi i za mantru koja se poslednjih godina često ponavlja u svetu zdrave ishrane: “Ako ne razumete šta piše na deklaraciji, nemojte da kupite tu hranu”.

Međutim, velike su šanse da ne znate ni šta sadrži jedna banana: glukoza, fruktoza, saharoza, maltoza, skrob, glutaminska kiselina, asparaginska kiselina, histidin, leucin, lizin, arginin, valin, serin, glicin, a to još nije kraj liste.

Zvuči paradoksalno, ali nekada nezdrava hrana ima kraću listu sastojaka.

Iako vam deluje da je reč o čisto semantičkoj začkoljici, treba da imate u vidu da mnoge kompanije koriste trikove kojima vas ubeđuju da je njihov proizvod “zdrav”, zato što “ne sadrži hemikalije” i “prirodan je”. Tako vas mame da kupite nešto što možda ni izbliza ne zadovoljava potrebe organizma i zavarava vas da je samo njihov proizvod ispravan.

Isto se odnosi na novi trend koji promovišu poznate ličnosti – izbacivanje prerađevina iz ishrane.

Međutim, većina hrane koju jedemo već je prerađena. Recimo, jogurt je prerađevina, kao i svi sirevi, kuvana hrana (pretrpela je termičku preradu) i slično.

Razlika treba da se pravi između “dobrih” i “loših” prerađevina. Jogurt, recimo, je minimalno prerađen, što znači da sadrži najbolje od “preteče” mleka.

S druge strane, namirnice, kakva su gazirana pića, spadaju u kategoriju hrane u kojoj njihovi sastojci postaju neprepoznatljivi i ne možete ni da naslutite kakve biljne ili životinjske namirnice sadrži.

IZVOR


JoKeR
21.07.15
303
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2203

Top komentatori


Ko je online
Total online: 46
Guests: 46
Users: 0