Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jul » 29

Šta imaju zajedničko koza i kafa?!
Dnevno popiješ najmanje jednu šoljicu, a nemaš pojma kome treba da zahvališ za uživanje u kafi?

Legenda o kafi svoj početak nalazi u današnjoj Etiopiji, gde je stado mladog pastira naišlo na bobice od kojih je postalo toliko živahno, da je njihov pastir i sam otišao da ih nabere i proba. Proći će vekovi pre nego što će kafa naći svoj put do Meke, odakle se u 15. veku širi do severne Afrike i južne Španije.

U trenutku kada Meka postaje deo Otomanskog carstva, kafa nalazi svoj put i do današnje Turske. Međutim, najdominantniji prodavci kafe na evropskom tržištu bili su stanovnici Mletačke republike, odakle se širila Evropom, dok su glavnu konkurenciju predstavljali Holanđani, tada veliki trgovci.

Nije tajna da je Luj XIV uživao u luksuzu, što je kafa svakako bila. Kao strastveni obožavalac, čeznuo je za sopstvenim plantažama. Spletom zanimljivih okolnosti, gradonačelnik Amsterdama dugovao mu je uslugu. Dvojica prijatelja dogovorila su se da sve reše poklonom u vidu jednog stabla kafe, koje su nazvali Plemenito drvo.

Legenda kaže da je vladar pričao sa tim stablom čitav dan, pre nego što je dozvolio svojim baštovanima da ga preuzmu. Ispostaviće se da je upravo ovo stablo jedno od najbitnijih u celoj istoriji kafe. Naime, da bi stvorio najbolje uslove za uzgoj kafe, Luj XIV naredio je svojim slugama da naprave prvi staklenik u Evropi. Njegov trud je urodio plodom - par godina kasnije počeo je izvoz kafe u Ameriku.

Francuski kapetan Gabrijel de Klije 1723. godine zasadio je kafu na Martiniku odakle se ona širila po celoj Latinskoj Americi. Prva stabla kafe u Brazilu zasađena su samo četiri godine kasnije, u oblasti Para. Kafa se dobro primila na brazilskom tlu, a kada je sredinom XIX veka veoma retka biljna bolest napala plantaže kafe u Severoistočnoj Americi, Brazil je izbio na prvo mesto kao najpoznatiji svetski proizvođač kafe. Tu titulu Brazil i dalje ponosno nosi.

Danas, sedam latino-američkih država daje oko 85 odsto svetske proizvodnje kafe, a sam Brazil proizvodi trećinu.

Ljubitelji kafe danas mogu da biraju između mnoštva različitih aroma i ukusa...

Ne treba olako shvatiti pogodnost savremenog života koji nam omogućava da u čarima kafe uživamo kada god to poželimo jer su, ne tako davno, ljudi s nestrpljenjem čekali prekookeanske brodove ne bi li činili isto.

Zato, prigrlite sledeću šoljicu kafe sa posebnim užitkom, i ne zaboravite da zahvalite radoznalcima koji su kroz vekove otkrivali sve prednosti kafe, kao i avanturistički nastrojenim kozicama.

IZVOR


JoKeR
29.07.15
345
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2163

Top komentatori


Ko je online
Total online: 26
Guests: 26
Users: 0