Blog

Početna » Magazin » 2015 » Novembar » 19

Šta će raditi vozač dok vozilom upravlja auto-pilot
Sudeći na osnovu koncepta kokpita budućnosti, koji je Volvo predstavio na auto-salonu u Los Anđelesu, vozači će uživati u samovozećim automobilima.

Ako ostavimo po strani pravne i tehnološke aspekte robotizovanih automobila, i fokusiramo se na to kako će vozač iskoristiti vreme dok njegovim vozilom upravlja auto-pilot, otkrićemo sve blagodeti vožnje u budućnosti.

U tom cilju, Volvo je u Los Anđelesu predstavio futuristički enterijer ne tako dalekih, budućih modela ovog proizvođača, pod nazivom "Concept 26".

Broj "26" u imenu simbolizuje prosečno vreme koje američki vozač provede za volanom na putu od kuće do posla.Prilikom projektovanja kokpita budućnosti, Volvo je uzeo u obzir činjenicu da većina vozača smatra da bi samovozeći automobili trebalo da zadrže volan i druge manuelne komande.

Na taj način, vozač bi i dalje mogao da upravlja automobilom, kada to poželi.

Proizvođač se fokusirao na blisku budućnost (sledećih 5-10 godina), odnosno period u kome samovozeći automobili još uvek neće biti dovoljno usavršeni i u kome će na pojedinim deonicama vozač i dalje biti neophodan.Za početak, samovozeći Volvo će pre prelaska na auto-pilot mod konsultovati centralni server da li je uopšte bezbedno preći na autonomnu vožnju.

Pri donošenju konačne odluke u obzir će se uzimati trenutni vremenski uslovi, eventualni radovi na putu i drugi faktori koji bi mogli da onemoguće pravilno funkcionisanje auto-pilota.

Očigledno je da Volvo, koji je decenijama pažljivo gradio reputaciju bezbedne auto-marke, ne želi ništa da prepusti slučaju.Kada automobil dobije zeleno svetlo da preuzme upravljanje, za vozača počinje period relaksacije i uživanja. S obzirom da više nije fokusiran na put i okolni saobraćaj, vozač se može prepustiti drugim aktivnostima.

Kokpit se tada preobražava u dnevnu sobu - volan se uvlači, naslon sedišta se spušta, pregrada za sitnice ispred suvozača pretvara se u veliki displej na kome je moguće gledati filmove ili video sadržaje sa Interneta.

Vozači koji bi slobodno vreme na putu radije iskoristili za opuštanje mogu jednostavno da se zavale u svom sedištu i uživaju.

Iako će nekima ovo izgledati kao još jedna haj-tek fantazija, neće biti iznenađenje ako Volvo neke elemente Concepta 26 uvrsti u test program samovozećih automobila koji će se pojaviti na ulicama Geteborga 2017.

IZVOR
JoKeR
19.11.15
273
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2208

Top komentatori


Ko je online
Total online: 27
Guests: 27
Users: 0