Blog

Početna » Magazin » 2016 » Februar » 18

SMENA LEGENDE – TESLA TABLET H7
Samo je bilo pitanje vremena kada će odličan Tesla Tablet 785 dobiti adekvatnog naslednika, opremljenog novim Intel čipsetom i nešto boljim ekranom, koji će ga uvrstiti među ozbiljnu konkurenciju na tržištu. Najnoviji izdanak koji nam stiže iz domaće proizvodnje dobio je oznaku H7, pa će vam iz naziva biti jasno kolika je dijagonala ekrana.

Već na prvi pogled jasno je da je ponovo reč o kvalitetnom uređaju, pa dok su hromirana lajsna i prednji deo plastični, poleđina je aluminijumska, pa nećete imati problema sa grebanjem ukoliko ga spustite na neravnu površinu. Kombinacija bele i srebrne boje deluje lepo, a kao što smo očekivali, tasteri za jačinu zvuka i uključivanje smešteni su na „levu“ stranu. Centralno je postavljena prednja kamera, dok je zadnja smeštena u ugao (kao kod iPhone telefona). Ako spadate u grupu korisnika koji vole da snimaju tabletom, obradovaće vas to što je kamera dobila „upgrade“, pa sada imate na raspolaganju par od 2 i 5 MP. Ovo je i dalje daleko od najnovijih trendova, ali je daleko upotrebljivije od onoga na L7 modelu. Odozgo se nalaze konektori za slušalice i punjač (mikro USB), dok je micro SD slot smešten na bočnu ivicu.


S obzirom na to da su delovi iznad i ispod ekrana nešto deblji nego što bismo voleli, mnogo je bolje držati ovaj tablet u horizontalnom (landscape) položaju kada rukama prekrivate ove delove, kada do izražaja dolaze tanki bočni okviri. Zaštitno staklo nema zvučno ime poput Gorilla ili DragonTrail, ali mi nismo imali nikakvih problema tokom korišćenja, niti su se pojavile bilo kakve ogrebotine. Istina, tablet više pazite od smartfona, pa ovu informaciju treba uzeti s rezervom. Takođe, nismo radili bend test, ali preporučujemo da ga ne nosite u prednjem džepu, za svaki slučaj. Kao i kod L7 i H7, poseduje IPS ekran, samo što ovoga puta možemo uživati u visokoj rezoluciji, pa za ekran imamo samo reči hvale. Zahvaljujući IPS matrici i tome što ima 1900×1200 piksela, uglovi gledanja i boje su odlični odakle god da ga gledate, dok za oštrinu ne morate brinuti, bez obzira na to koji sadržaj gledate.


Hardverska osnova je veoma slična kao i kod modela 785, pa je procesor i dalje Intel Atom Z2580, sa dva fizička i dva logička jezgra, koji po potrebi „dobacuju“ do 2 GHz. Integrisana Power VR544 MP2 grafika je deo CPU-a, a razočarali smo se upotrebom samo 2 GB RAM-a, što je nedopustiv propust na tabletu ovako visoke rezolucije ekrana, posebno kada uzmemo u obzir da 30% jeftiniji L7 ima 2 GB memorije.

Dok tokom rada nećete primetiti veliku razliku, kada otvorite više aplikacija, jezičaka u pregledaču ili kada pokrenete neku igru, biće vam jasno da H7 „vapi“ za još 1 GB memorije. Interna memorija broji 16 GB, što je duplo više u odnosu na L7, a kao dopuna tu su i SD kartice, bez kojih bi gledanje filmova u full HD rezoluciji bilo pravo mučenje. Kapacitet baterije je malo manji od L7 i iznosi 2.800 mAh, što u kombinaciji s ekranom koji poseduje višu rezoluciju znatno smanjuje autonomiju. Ipak, daleko od toga da je autonomija loša, pa ćete uspeti da odgledate dva poduža filma pre nego što vas baterija izda.

Tesla serija tableta poznata je po minimalnoj promeni Android okruženja, a ovoga puta nas je dočekao Android 4.2. S obzirom na optimizaciju po pitanju rasporeda memorije na Android KitKat (4.4), malo smo razočarani, a ostaje nam nada će H7 uskoro dobiti više nego potrebni update.


Uzevši sve u obzir, H7 predstavlja ozbiljan tablet, kojeg od odličnog uređaja deli 1 GB interne memorije. Nije nam jasno zbog čega je donesena odluka da ima 1 GB RAM-a. S druge strane, ako ne igrate previše igara a volite da gledate filmove i serije, fantastičan ekran ovog modela i njegova povoljna cena mogu vas podstaći da kupite novi Tesla tablet.

Tesla Tablet H7
OS: Android 4.2
Ekran: 7’’ IPS 1920×1200 piksela
CPU: Intel Atom Z2580 2 GHz dual core sa HT
Grafika: PowerVR 544 MP2
RAM: 1 GB
Memorija: 16 GB, proširivo mikro SD karticama
Bežične konekcije: 802.11n, Bluetooth v4.0
Kamera: prednja 2 MP, zadnja 5 MP
Baterija: 2.800 mAh
Dimenzije: 193,2 x 106,2 x 7,7 mm
Težina: 265 g
Cena: 11.990 RSD

IZVOR


JoKeR
18.02.16
345
glasova: 2

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2207

Top komentatori


Ko je online
Total online: 25
Guests: 25
Users: 0