Blog

Početna » Magazin » 2016 » Januar » 29

Šest minerala koji su lepi ali ekstremno otrovni!
Ako ne znate rećićemo vam da na svetu postoji višpreko 4.000 vrsta minerala! Uglavnom većina tih minerala je bezopasna.Ali postoje neki koji mogu da vas dovedu i do teške bolesti ili do smrti!...

Takve minerale možete samo da gledate ali ne i da ih dodirivate.U nastavku teksta saznaćete koji su to minerali koji mogu da dovedu ljude do teško bolesnog stanja ili na kraju do smrti ako ih dotaknete!....

1. Galenit

Galenit je prirodni mineral hemijske formule PbS, dakle, olovni sulfid. Predstavlja najvažniji izvor olova. Uglavnom se dobija iz nalazišta u vapnencu. Galenit se najčešće javlja u obliku savršene kocke, a često je i zajedno s drugim mineralima, na primjer sa kvarcom ili piritom.
Cepa se po stranama kocke zbog rasporeda atoma olova i sumpora u kristalnoj rešetci. Pri lomljenju, površina kristala sastoji se od mnogo sitnih "stepenica". Sjaj galenita je sličan sjaju metalnog olova, a često je i srebranaste boje, dok mu je prah olovnosiv.

Ovaj mineral je otrovan po čoveka.Može naći gotovo bilo gde u zemljinog kori. Izgleda bezopasno, ali nikako nije. Ima sposobnost da otruje olovom svakog ko ga dotakne ili udahnu njegovu prašinu.

2. Orpiment

Orpiment je prirodni mineral koji se nalazi pored hidrotermalnih izvora. Sastoji se od sulfora i arsena. Čak i dodir ovog kristala pušta dovoljne količine neurotoksina da se čovek razboli. Neka plemena su ovim mineralom mazala vrhove svojih strela.

3. Stibnit

Antimonit poznat pod imenom stibnit je mineral sulfid hemijskog sastava Sb2S3. Poznat je i kao "Antimonov sjajnik, a glavni je izvor razmjerno retkog metala antimona kojeg ima samo 0,2 dela na milion u Zemljinoj kori. On je otrovni element koji se koristi za otvrdnuće metalnih slitina što služe za ležaje osovina, zatim kao olovo u baterijama i poluvodiči.

Stibnit je od svog otkrića bio zamena za srebro i korišćen je za pravljenje escajga. Ovaj kristal daje isti efekat kao i arsen, pa je konačno izbačen iz upotrebe.

4. Arsenopirit

Ovaj kristal kao i svi šomenuti izgleda fantastično. Arsenopirit poznat kao i arsenik sulfid gvožđa izgleda kao pitir ili lažno zlato, ali kada se zagreje daje smtonosan gas.

5. Kalcantit

Ovaj kristal je najsmtonosniji na listi.Kada se stavi u vodu ubija sve sa čime dođe u kontakt. Korišćen je za čišćenje jezera od neželjenih biljki.

6. Cinabarit

inabarit je sulfidni mineral čiji je sastav živa II sulfid (HgS). HgS dolazi u dve strukture (dimorfan). Stabilnija forma je cinabarit, čija je struktura srodna strukturi HgO.

Ovo je jedan od najotrovnijih minerala poznatih čovečanstvu. Čak i ako se malo protrese ispušta živu, koja može uzrokovati smrt. Može se naći kod naslaga sumpora i u blizini vulkana.

IZVOR


DUH
29.01.16
213
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2163

Top komentatori


Ko je online
Total online: 23
Guests: 23
Users: 0