Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jul » 13

Putevi budućnosti - plastika umesto asfalta
Holandski Roterdam mogao bi da postane prvi grad u svetu koji će umesto asfalta za izgradnju puteva koristiti recilkiranu plastiku, piše Gardijan.

Plastični materijal koji će se koristiti za puteve je ekološkiji, brži za postavljanje i otporniji u poređenju sa asfaltom, tvrde u kompaniji VolkerWessels koja je idejni autor projekta.

Ova firma je saopštila da će putna podloga izrađena od recikliranih plastičnih boca zahtevati manje sredstava za održavanje i da će bolje podnositi ekstremne temperature u rasponu između -40 i +80 stepeni Celzijusa.

Jedna od prednosti je i to što bi se vreme potrebno za izgradnju ovih puteva umesto mesecima merilo sedmicama.

VolkerWessels tvrdi da je u celoj priči veoma bitan i ekološki faktor. Prema njihovim podacima, godišnje se zbog asfaltiranja puteva u atmosferu emituje 1,6 miliona tona ugljen-dioksida, što predstavlja 2% ukupne emisije za koju je odgovoran drumski saobraćaj.Osim toga, plastični putevi su lakši, što bi smanjilo opterećenje na podlogu ispod površine kolovoza, a mogli bi da budu i šuplji iznutra radi jednostavnijeg i praktičnijeg postavljanja kablova, cevovoda i druge gradske infrastrukture.

Unutrašnje šupljine omogućile bi i lakše postavljanje grejača kako bi se sprečila pojava leda i zadržavanje snega na kolovozi tokom zime.

Segmenti od plastike bili bi prefabrikovani i direktno isporučeni na deonicu na koju se postavljaju, što bi dodatno doprinelo skraćenju rokova za izgradnju puteva i smanjilo saobraćajne gužve zbog radova. Takođe, za transport materijala bila bi utrošena manja količina energije, s obzirom da je plastika lakša od asfalta.

U kompaniji VolkerWessels kažu da je projekat plastičnih puteva još uvek u konceptualnoj fazi, ali se nadaju da će u roku od tri godine biti spremni da u Roterdamu postave prve metre nove putne podloge.

"Za sada to samo ideja na papiru. Sledeći korak je izgradnja probnih uzoraka i laboratorijsko testiranje kako bi se utvrdilo da li je plastični put bezbedan u vlažnim uslovima", objašnjavaju u kompaniji.

IZVOR


JoKeR
13.07.15
284
glasova: 2

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2208

Top komentatori


Ko je online
Total online: 26
Guests: 26
Users: 0