Blog

Početna » Magazin » 2015 » Oktobar » 30

Poslušajte najstariju pesmu na svetu!
Ako ne znate kako zvuči najstarija pesma na svetu sada je vreme da to i saznate i čujete.! Pločice odnosno zapis pesme je iskopan....

u drevnom sirijskom gradu Ugaritu (današnji Ras Šamra) a dešifrovala ih je profesorica asirologije na univerzitetu Berkli Anne Draffkorn Kilmer

Sve je započeo engleski arheolog dr Oliver Garni. Pošto je bio veoma zainteresovan za muziku, mogao je da utvrdi da je jedna od neobjavljenih tablica u njegovom posedu tekst s kraja prvog milenijuma pre n. e., pronađen u Uru u južnom Vavilonu, u kome su liste naziva za strune jednog muzičkog instrumenta, očigledno lire.Kopiju tabilice dao je Kilmerovoj.

Uz pomoć zapisa sa tablice iz Ura, profesorka Kilmer je mogla da počne s mukotrpnim dešifrovanjem teksta. Postalo je jasno da je (pominje se devet žica, prva i osma, kao i druga i deveta) predstavljena oktava istog tona. Izgleda da su Vavilonci koristili heptatonsku skalu (od sedam nota).

Huritska himna br. 6 nosi epitet najstarije zapisane muzičke kompozicije na svetu! Napisana na glinenim pločicama, ova pesma komponovana je pre 3.400 godina.!

Pošto ugaritska tablica datira iz 1400. godine pre n. e., to je, prema rečima eminentnog muzikologa Ričarda Krokera, čini je do sada najstarijom pisanom muzikom na svetu!

Robert Braun pravio je lire po modelu drevnih bliskoistočnih instrumenata, pa su 1974. godine Kilmerova, Kroker i Braun priredili javni koncert muzike sa ugaritske tablice. Dve godine kasnije, ovu pesmu su objavili i na ploči pod nazivom Zvuci iz tišine, zajedno sa knjižicom o detaljima svojih otkrića.

I na kraju poslušajte kako zvuči najstarija zapisana pesma na svetu:

IZVOR
DUH
30.10.15
255
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2162

Top komentatori


Ko je online
Total online: 23
Guests: 23
Users: 0