Blog

Početna » Magazin » 2015 » Oktobar » 10

Otkrivena supermaterija koja je lakša od dlake a jača od čelika!
Kineski naučnici sa Instituta za keramiku Kineske akademije nauka u Šangaju objavili su da je novootkirvena supermaterija nastala prilikom konverzije grafenskih cevi u stabilne ćelijske strukture poput dijamanta....

Naučnici smatraju da novootkrivena materija može bez savijanja da izdrži 40 hiljada puta veći teret od svoje težine. Ono što je takođe specifično za ovu materiju je da se može smanjiti čak do pet odsto svoje veličine i ponovo se vratiti u prvobitno stanje.

S obzirom na to da je otporna i na toplotu, pretpostavlja se da će se u budućnosti koristiti kao zaštita na oklopnim vozilima.Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu Advanced Material.

Grafen je inače dvodimenziona ugljenična struktura debljine jednog atoma. Dvojica naučnika, Geim i Novoselov, izdvojili su je 2004. godine iz dela grafita. Za izdvajanje su koristili selotejp i tako prvi put dobili minijaturne flekice tog materijala.

Za ovo otkriće Gejm i Novoselov 2010. godine nagrađeni su Nobelovom nagradom u području fizike.

Grafit debljine jednog milimetra sadrži tri miliona slojeva grafena naslaganih jedan na drugi, ali labavo međusobno povezanih.

Grafen je skoro u potpunosti proziran, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Pored toga, elektricitet sprovodi jednako dobro kao i bakar. Kao materijal, grafen ima izuzetno specifična svojstva.

To je veliki kristal, koji je veoma jak – 100 puta jači od čelika, a može se rastegnuti i do 20 odsto.

IZVOR


DUH
10.10.15
236
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2200

Top komentatori


Ko je online
Total online: 65
Guests: 65
Users: 0