Blog

Početna » Magazin » 2015 » Septembar » 11

Otkrivena nova vrsta čovekovog pretka "Homo naledi"
Naučnici su u Južnoj Africi pronašli novog člana ljudskog evolutivnog stabla, do sada nepoznate vrste nalik čoveku nakon što su pronašli 15 gomila kostiju u jednoj pećini.Tu novu vrstu čovekovog pretka nazvali su "Homo naledi" koji je u istom rodu kao i ljudi...

"Naledi" znači "zvezda" na lokalnom jeziku i predstavlja mesto na kom je otkriće napravljeno – pećinski sistem "Rising Star" na području nazvanom "Kolevka čovečanstva". Ovaj otkriveni lokalitet se nalazi na oko 50 kilometara severoistočno od Johanezburga. Do sada je pronađeno oko 1.550 predmeta i kostiju od kada su ga arheolozi otkrili 2013. godine.

Za sada je utvrđeno da otkopani fosili potiču sa 15 pojedinaca, piše Nacionalna geografija. Kosti su pripadale stvorenjima iz roda homo, ali sa nekim primitivnim karakteristikama, koje su stručnjaci nazvali bizarnim i čudnim.

Samo otkriće iznedrilo je nove misterije na koje naučnici treba tek da odgovore. Na primer kako su uspeli da se domognu pećinske odaje do koje se stiže komplikovanim putem gde su određeni prolazi široki samo 18 centimetara?

Berger, vođa istraživačkog poduhvata, rekao je da anatomija "naledija" sugeriše da je bio pri dnu homo grupe, što znači da je vrsta stara kako on predpostavlja od 2,5 do 2,8 miliona godina. Berger je ostavio je mogućnost da su kosti nešto mlađe.

Li Berger, profesor Univerziteta u Johanesburgu takođe ovu noootkrivenu vrstu opisuje kao dugonoge i uske glave, imali su mali mozak veličine narandže (kao što imaju gorile) i po kostima se da zaključiti da su imali nerazvijena ramena.

Prosečna visina muškaraca bila je oko jedan i po metar, a žene su bile malo niže.U pećini se nalaze još hiljade ovakvih primeraka Homo naledi fosilnih kostiju.

Kosti "Homo naledi"-ija su neverovatno slične onima homo erektusa, predaka modernih ljudi koji je živeo u južnoj Africi pre 1,5 miliona godina.Članovi naučnog tima složni su u mišljenju da je ovo otkriće revolucionarno, i da je to nešto što do sada nisu ni pomislili da će videti u svojim karijerama.

IZVOR
DUH
11.09.15
252
glasova: 0

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2210

Top komentatori


Ko je online
Total online: 113
Guests: 113
Users: 0