Blog

Početna » Magazin » 2015 » Maj » 22

Otkrijte sve tajne kamuflaže Opelovih prototipova
To je neprestano nadmetanje - bitka između proizvođača automobila i špijunskih fotografa. Jedna strana će učiniti sve što je u njenoj moći da sakrije najnovije kreacije od radoznalih očiju, dok druga razvija sve kreativnije tehnike da bi došla do što boljeg snimka svog motorizovanog plena i prvih fotografija prototipa.

Čitavih 30 godina Opel razvija nove kamuflažne folije i veštačke dodatke ne bi li se automobilski paparaci uputili na stranputicu. Najnovije rešenje tima zaduženog za "tajne operacije" upotrebljeno je na novoj Opel Astri - kamuflažna folija u vidu crno-belih "kockica".

Opel se nada da će na taj način dizajn novorazvijene Astre koliko-toliko zadržati u tajnosti, dok se ne objave prve zvanične fotografije u sedmicama koje slede, pre zvanične svetske premijere na septembarskom salonu automobila u Frankfurtu.

Stručnjaci za maskiranje posebnu pažnju obratili su na prikrivanje novodizajniranog prednjeg dela, odnosno maske hladnjaka sa karakterističnim Opelovim amblemom, baš kao i na kamuflažu zadnjeg dela vozila.

Da je bilo po ekspertu za maskiranje, Andreasu Kubisu, nova Astra bi bila kompletno prekrivena. Međutim, prototipovi nove Astre mogu biti vizuelno izobličeni do onog stepena dok ne ugrožavaju realne rezultate koje dobijaju inženjeri i test vozači, jer je to veoma bitno kada je u pitanju budući produkcijski automobil.

Osim toga, TÜV inspektor zadužen za bezbedost mora da otkrije kamuflirano vozilo pre nego što mu se dozvoli da uđe u saobraćaj.

"Pokazivači pravca moraju biti vidljivi sa strane", objašnjava Kubis. Sa druge strane, precizne konture kućišta svetala moraju ostati skrivene, jer je to jedna od najprepoznatljivijih karakteristika, koji god da je Opel u pitanju.

Kubis, kvalifikovani tehnički menadžer, trudi se da uvek bude korak ispred špijunskih fotografa još od 2012. godine.

3D efekat "kocki", koji je takođe bio frustrirajući za vrebajuće oči tokom razvojne faze Corse, tek nagoveštava konture nove Astre, čineći ih zamagljenim i zbunjujućim.

Između 60 i 70 listova folije je potrebno da bi se u potpunosti prekrio model iz kategorije kompaktnih automobila, kojoj pripada nova Astra. Folija je otporna na udarce kamenčića, temperaturu i UV zrake - atmosferske temperature koje variraju između minus 40 i plus 80 stepeni Celzijusa nisu problem.

Po prvi put eksperti su na novoj Astri upotrebili i specijalnu dodatnu foliju za privatnost, koja skriva instrumente, centralnu konzolu i multimedijalni sistem automobila.

"Materijal je dobro poznat iz laptopova i mobilnih telefona. On sprečava da sadržaj sa ekrana bude vidljiv posmatraču sa strane", objašnjava Kubis.

Plastična oivičenja i penasta masa simuliraju oblik instrument table, dok folija za privatnost može da se nosi sa najmoćnijim objektivima.

Od "Fishies" preko "Wirries" do "Cube" – četiri generacije kamuflažne folije

"Kocka" (Cube) predstavlja četvrtu generaciju kamuflažne folije koje koristi Opel.

"Gledajući unazad, jasno je kako su kolege prilagodile aktuelne trendove u konstrukciji karoserije sa odgovarajućom filozofijom kamuflaže", objašnjava Kubis.

Na početku, samo su se prekrivale oštre ivice i sakrivala su se svetla žutom i crvenom trakom. Zahtevi za kompleksnijom kamuflažom su konstantno rasli kako se unapređivala tehnologija kamera.

Na kraju osamdesetih, kamufliranje je dostiglo novi stepen, pa su tako čitav prednji i zadnji deo vozila bili sakriveni ispod traka.

"Čak su i stakla bila delimično prekrivena da bi se sakrile karakteristične linije prozora", kaže Kubis.

Prva Opelova kamuflažna folija sa aplikacijama u obliku ribe, nazvana "ribice" (fishies), upotrebljena je na Corsi C, 1999.

Timu sastavljenom od najviše troje ljudi, bilo je potrebno nekoliko dana da postave foliju na automobil. Postepeno, stručnjaci su počeli da stavljaju foliju sa plastičnim i penastim elementima, na taj način u potpunosti izobličavajući vozilo.

"Flimmies" šara, koja je između ostalih upotrebljena na Astri iz 2009, skratila je vreme lepljenja folije na dva dana po automobilu.

Tehnologija sito štampe je iskorišćena za treću generaciju kamuflaže pod imenom "Wirries", u vidu crno-belih isečaka, koja se koristila od 2011. do 2013.

Ova tehnologija je uštedela još jedan dan rada - mogla da se aplicira u jednom komadu i jednostavno ukloni, ukoliko je potrebno.

Maskiranje enterijera

Opel kamuflira enterijer na svojim novim automobilima od 2008, i očigledno je da se i u ovom sektoru napredovalo.

U prošlosti, ručno šiveni prekrivači od veštačke kože sa čičak-trakom korišćeni su da prekriju instrument panel i komandnu tablu.

Danas, stručnjaci se oslanjaju na mnogo lakšu mrežastu tkaninu od vinila, koja omogućava da individualne komponente budu pokrivene svaka ponaosob.

Ventilacioni otvori, ručna kočnica i drugi važni prekidači poput onog za sva četiri pokazivača pravca moraju ostati nepokriveni tokom vožnje.

Putem nanošenja specijalnih polupropusnih slojeva zatvaraju se zadnji odeljak i prozori, u isto vreme dozvoljavajući vozaču da vidi iznutra prema spolja.

Kamuflaža je dobra, ali je lukavstvo nekada bolje

Ukoliko pogledamo životinjsko carstvo, očigledno je da je kamuflaža dobra stvar, ali lukavstvo može biti čak i bolje.

Novi ADAM S sa svojim atraktivnim točkovima i karakterističnim spojlerom predstavljao je pravi izazov za Kubisa i njegov tim.

"Nismo želeli da prvi prototip još više privlači pažnju. Iz tog razloga nismo ni kamuflirali ADAM S. Umesto toga, napravili smo od njega 'automobil za obuku vozača'", otkriva Kubis.

Natpis "obuka vozača", kao i žute i crne sportske pruge, odradile su posao, jer se paparaci nisu zainteresovali.

Bitka je dobijena, bar do sledeće runde.

IZVOR


JoKeR
22.05.15
238
glasova: 0

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2149

Top komentatori


Ko je online
Total online: 34
Guests: 34
Users: 0