Blog

Početna » Magazin » 2016 » Februar » 23

Opel: Pogled u kabinu GT koncepta je pogled u budućnost
Ako pitate ljude iz kompanije Opel, novi GT Concept demonstrira kako će izgledati sportski automobil budućnosti. Ovog puta, predstavljaju nam unutrašnjost vozila.

Novi GT Concept imaće svetsku premijeru na salonu automobila u Ženevi (od 1. do 13. marta). Pored zanimljivog spoljašnjeg izgleda, Opelovi dizajneri su kreirali inovativni enterijer koji spaja tipične odlike jednog sportskog kupea sa futurističkim rešenjima.

Dva sportska sedišta pokazuju da ona ne moraju uvek da imaju presvlake u istoj boji, dok se položaj volana i papučica može podešavati električnim putem. Enterijer, koji sledi dizajn spoljašnjosti, takođe je minimalistički koncipiran. Instrument tabla GT Concepta napravljena od brušenog aluminijuma, i čini se kao da lebdi ispred putnika.

Međutim, ona je i strukturalna komponenta između vitkih A stubova i vetrobrana – a u ovom slučaju struktura postaje skulptura, kažu Opelovi dizajneri. Sa leve i desne strane kokpita nalaze se okrugli ekrani kao zamena za bočne retrovizore, dok dizajn upravljača predstavilja svojevrsni omaž originalnom Opelu GT iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Predviđa unapred vozačeve željeOno što je evidentno, dugmići ne mogu nigde da se pronađu. Ovaj sportski automobil funkcioniše u potpunosti putem glasovne kontrole i centralne platforme osetljive na dodir. Stručnjaci ovakav kontrolni koncept nazivaju „Human Machine Interface“ (HMI). U GT Conceptu, samostalni sistem učenja strpljivo čeka da se upozna sa navikama vozača i prilagodi se njegovim / njenim potrebama.

Automobil na taj način prilagođava samog sebe vozaču a ne obrnuto. Ovo rezultira dijalogom tokom kojeg vozilo "glasom" odgovara vozaču i može, primera radi, odabrati odgovarajuću muziku, rutu ili temperaturu u kabini, u zavisnosti od potrebe.Da bi u svakom momentu spontano ponudio najprikladniju moguću podršku, softver danima, mesecima i godinama uči iz svake komande, svakog dodira volana i svakog podešavanja. Sličan pristup je već poznat iz samoučećih, adaptivnih automatskih menjača. Oni se prilagođavaju stilu određenog vozača u zavisnosti da li on više voli da vozi sportski ili ekonomično.

Ipak, adaptivni HMI predstavlja sveobuhvatniji pristup i demonstrira neke mogućnosti koje polako iz naučnofantastičnih filmova postaju realnost.Instrumenti takođe reflektuju atmosferu u Opel GT Conceptu. Ukoliko je vozač imao stresan dan i želi da surfuje kroz menije bez želje da govori, on samo treba da dotakne okruglu platformu osetljivu na dodir koja se nalazi na centralnoj konzoli.

Dva okrugla displeja ispred vozača, inspirisana klasičnim analognim instrumentima, zapravo predstavljaju projektovane površine, čije pozadinsko svetlo emituje različte boje. Takođe, na njima može biti prikazano mnoštvo informacija u trodimenzionalnom maniru – što je dodatna nadgradnja sistema prikazanog 2013. na Opel Monza Conceptu.Broj obrtaja motora i brzina su uvek jasno vidljivi s leve strane, dok informacije prikazane sa desne strane mogu biti konfigurisane po ličnom nahođenju. Automobil može i da progovori i, na primer, upozori vozača da se iza vozila nalazi motocikl, kojeg je ovaj možda prevideo.

Takođe, GT Concept budnim okom nadzire saobraćajnu situaciju, i ne samo što se prilagođava vozačevim ukusima i raspoloženjima, već takođe i spoljnjim uslovima, sve u cilju poboljšanja bezbednosti.

Kao što smo pomenuli, umesto bočnih retrovizora, vozač se oslanja na kamere postavljene iza lukova prednjih točkova, koje prikazuju šta se dešava iza i pored vozila. Slika se šalje do okruglih monitora sa leve i desne vozačeve strane. Dodatno, veliki centralni ekran prikazuje sve željene informacije.

IZVOR


JoKeR
23.02.16
262
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2203

Top komentatori


Ko je online
Total online: 71
Guests: 71
Users: 0