Blog

Početna » Magazin » 2015 » Decembar » 3

Novi oblik ugljenika "Q-carbon" od kojeg mogu da se prave dijamanti!
Sa Univerziteta Severna Karolina dolazi neobična vest,tamo su naučnici otkrili su novi oblik čvrstog ugljenika koji je dobio ime "Q-carbon" ...
koji ima vrlo neuobičajene karakteristike, a od kojeg se mogu na sobnoj temperaturi mogu praviti dijamanti.!

Naime, on ima drugačije karakteristike od dijamanta i grafita: tvrđi je od dijamanta, svetli kada se zagreva i feromagnetičan je. Ono što je još zanimljivije je da se "Q-carbon" pravi u laboratoriji.

Da bi uspeli u tome, naučnicima su potrebne dve stvari: amorfni ugljenik u kom su atomi ugljenika potpuno raštrkani i podloga koja je nešto između safira, stakla i plastike.

Ona se premazuje amorfnim ugljenikom, ispaljuje se laserski snop pulsevima svakih 200 nanosekundi, a čitav proces izaziva ubrzano zagrevanje na 3.727 stepeni Celzijusa i hlađenje amorfnog ugljenika.

"Napravili smo treći čvrsti oblik ugljenika i jedino gde u prirodi može da se nađe je jezgro nekih planeta" rekao je Džej Narajan.

Naučnici su do sada uspevali da proizvedu izuzetno tanke slojeve ovog materijala samo 20 do 500 nanometara debljine – oko 100 puta tanje od vlasi kose.

Ako se pronađe način da se ovaj materijal proizvodi u većim količina i jeftinije, njegova neuobičajena svojstva čini će ga fenomenalnim materijalom za korišćenje u tehnološkoj industiji.

Osim što je čvrst i izdržljiv, ovaj materijal obećava kada je u pitanju njegov odgovor na magnetske i svetlosne impulse. Zbog toga bi bio idealan u proizvodnji novih elektronskih displeja.

IZVOR


DUH
03.12.15
257
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2163

Top komentatori


Ko je online
Total online: 30
Guests: 30
Users: 0