Blog

Početna » Magazin » 2015 » Septembar » 11

Nedostatak sna remeti pamćenje
Nesanica može da poremeti proces učenja i pamćenja, kao i različite metaboličke procese. Kod dece se, na primer, noću luče ogromne količine hormona rasta, a veruje se da adolescenti najviše rastu baš u snu, pišu Večernje novosti.

Ljudi nemaju dovoljno razvijenu svest o važnosti sna, naglašavaju stručnjaci australijskog centra za istraživanje posledica nedovoljnog spavanja na fizičko i mentalno zdravlje, pri Univerzitetu u Sidneju. Oni smatraju da nedovoljno i nekvalitetno spavanje doprinosi razvoju pojedinih degenerativnih nervnih bolesti, jer je kod većine obolelih ustanovljen poremećen ciklus sna i budnosti.

Šef istraživačkog tima, neurolog dr Naomi Rodžers, ističe da oboleli vrlo često pate od nesanice. A san je važan, jer predstavlja "period odmora i oporavka mozga". Tokom REM, najdublje faze sna, mozak revitalizuje pamćenje, odnosno sređuje podatke o svemu što se dešavalo prethodnog dana.

Nedostatak sna može da poremeti proces učenja i pamćenja, kao i različite metaboličke procese. Kod dece se, na primer, noću luče ogromne količine hormona rasta, a veruje se da adolescenti najviše rastu baš u snu.

Stoga, dr Rodžers savetuje da se, po mogućstvu, spava osam sati bez buđenja. Osobama koje to ne mogu savetuje da pokušaju da odremaju tokom dana i na taj način nadoknade manjak sna. Za one koji rade u noćnoj smeni, pa moraju da spavaju danju, preporučuje se da odspavaju nekoliko sati pre odlaska na posao.

IZVOR


JoKeR
11.09.15
252
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2158

Top komentatori


Ko je online
Total online: 61
Guests: 61
Users: 0