Blog

Početna » Magazin » 2015 » Novembar » 5

Naučnici tvrde ljudski mozak nema pol
Mnogi kažu da su žene emotivnije i osetljivije od muškaraca.Ipak izgleda da ova tvrdnja i nijeu potpunosti tačna, kako tvrde američki naučnici, ljudski mozak nema pol, a njegova veličina varira od pojedinca do pojedinca....

Dugo se ovo verovanje temeljilo na naučnim studijama prema kojima je hipokampus, struktura u obliku potkovice smeštena duboko u mozgu i odgovorna za emocije i pamćenje, razvijeniji kod žena.

Studija nemačkog Oftalmološkog društva je 2009. godine time objasnila zašto žene imaju niži prag bola i češće plaču od muškaraca - 30 do 64 puta godišnje, dok jači pol pusti suzu tek šest do 17 puta u toku jedne godine.

Da bi proverio ovu tvrdnju, tim neurologa sa Medicinskog fakulteta "Rozalind Frenklin" Univerziteta u Čikagu ispitivao je deo mozga zadužen za osetljivost, detaljno proučivši sva istraživanja koja su rađena na tu temu.

Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Neurolmage, pokazuju da ne postoji nikakva razlika u veličini između mozga muškarca i mozga žene.

"Anatomske razlike između muškaraca i žena često se koriste da bi se opravadale pojedine predrasude" izjavila je dr Liz Eliot, profesorka neurologije na čikaškom univerzitetu i vođa istraživanja.

"Na osnovu naše analize, kojom je obuhvaćeno 76 istraživanja s učešćem više od 6.000 ljudi, došli smo do zaključka da su te razlike minimalne, štaviše beznačajne"navela je ona.

Analizom mnoštva podataka, tim dr Eliot je konstatovao da ne postoji nikakva značajnija razlika u veličini hipokampusa između muškaraca i žena. Ona varira od pojedinca do pojedinca, a ne u zavisnosti od pola.

" Treba biti veoma obazriv prema pseudonaučnim studijama koje ne obuhvataju više od 15 do 20 volontera. Njihovi rezultati su često varljivi" dodala je na kraju dr.Eliot

IZVOR


DUH
05.11.15
252
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2098

Top komentatori


Ko je online
Total online: 101
Guests: 101
Users: 0