Blog

Početna » Magazin » 2015 » Decembar » 20

Naš svet je možda sastavljen od deset prostornih dimenzija?!
Za sada se po naučnicima smatra da čovečanstvo živi u prostor-vremenu koji ima tri prostorne i jednu vremensku dimenziju, a novi modeli spekulišu o većem broju čak do deset prostornih dimenzija!....

Da li je u CERN-u otkrivena nova elementarna čestica? Mada još uvek iz CERN-a nema službenih saopštenja, New York Times je objavio kako je među fizičarima zavladalo veliko uzbuđenje zbog mogućeg otkrića.

Dve velike korporacije, ATLAS i CMS, objavile su rezultate analize podataka na sudarima protona pri energijama od 13 tera elektron-volti (TeV), dok je Higsov bozon pronađen na energijama sudara od sedam i osam TeV-a.

U analizi koja posebno posmatra događaje s dva visokoenergijska fotona pronađen je višak događaja na mestu koje bi se moglo interpretirati kao nova čestica s masom od oko 750 giga elektron-volti (GeV). Zanimljivo je da su obe korporacije pronašle višak događaja na otprilike istom mestu, što je proizvelo ovo uzbuđenje.

Među fizičarima su se pojavile različite spekulacije. Jedna od njih je da je otkrivena nova čestica, graviton.Graviton pripada jednom specijalnom modelu koji uključuje dodatne dimenzije prostora te bi ovo otkriće redefinisalo naše spoznaje o prostor-vremenu.

Sada smatramo da živimo u prostor-vremenu koji ima tri prostorne i jednu vremensku dimenziju, a novi modeli spekulišu o većem broju dimenzija, sve do 11 dimenzija ukupno, od kojih je 10 prostornih, a jedna vremenska.

Fizičari okupljeni u korporacijama CMS i ATLAS će u narednih šest meseci prikupljati i analizirati nove podatke dobijene u eksperimentima.

IZVOR


DUH
20.12.15
264
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2163

Top komentatori


Ko je online
Total online: 30
Guests: 30
Users: 0