Blog

Početna » Magazin » 2015 » Oktobar » 18

"Najduža mašina": 50 godina Wartburga 353
Neverovatno je koliki je trag ostavio među svojim vlasnicima obični, skromni, dvotaktni Wartburg 353. Zvali su ga "istočni Audi", spevali su mu pesme, a voleli su ga i vozili ljudi iz istočne Evrope - ali i šire.

Priča o fabrici autmobila u Ajsnahu počinje još u 19. veku kada se u kratkom periodu sklapale dvocilindrične motorne kočije pod imenom Wartburg.

Tridesetih godina prošlog veka u fabriku je došao BMW i počeo da sklapa svoje modele ondašnje "serije 3", pa i čuveni sportski roudster 328. Ime Wartburg dobio je BMW 3/15 DA-3 Wartburg.

Proizvodnja automobila trajala je do početka Drugog svetskog rata.U ratnim dejstvima fabrika je oštećena gotovo 60 procenata. Posle rata, grad Ajsnah i fabrika pripali su Istočnoj Nemačkoj (DDR).

Fabrika se nalazi pod upravom SSSR-a koji već 1945. godine obnavlja proizvodnju BMW automobila.

Centrala u Minhenu nije mogla da uloži žalbu na zaštitu imena, dok god je bila pod vojnom upravom.Obnovljena je proizvodnja modela 321 i 326. Godine 1949. fabrika u Ajsnahu je čak prikazala i sopstveni model 340 koji je u stvari bio unapređen i dizanerski prepravljen BMW 326.

Treba naglasiti i to da fabrika BMW u Minhenu nije obnovila proizvodnju sve do 1951. godine, što znači da svi BMW automobili koji su napravljeni u preiodu od 1945. do 1951. dolaze isključivo iz Ajsnaha.

Sovjeti su 1952. godine predali fabriku u vlasništvo države DDR.

U tom periodu fabrika iz Minhena je uspela da se izbori za svoje ime, logo i karakterističnu masku hladnjaka sa dva "bubreščića", pa su Istočni Nemci morali da naprave velike promene.

Predstavili su svoj prvi nezavisni model IFA 309, koji je nastao na bazi prototipa DKW-a F9.Bitno unapređeni model Wartburg 311 pojavio se 1956. godine.

Zadržao je vrlo privlačne linije koje vode od DKW-a, kao i njihov trocilindrični dvotaktni motor.

Ovaj model pravljen je u brojnim karoserijskim verzijama, kao limuzina, karavan, kupe, pa čak i roudster.

Na žalost, potreba za masovnom produkcijom jeftinih automobila dovela je do prekida ove svojevrsne renesanse.Prekretnica se dogodila 1965. Godine kada je predstavljen model Wartburg 353.

On je dobio relativno jednostavnu pontonsku troprostornu karoseriju, ali je zadržao snažnu šasiju sa dijagonalnim oslanjanjem zadnjih točkova, trocilindrični dvotaktni motor (ovaj put zapremine jedan litar) koji pokreće prednje točkove preko četvorostepenog (ovom prilikom sinhronizovanog) menjača.

Praktična karoseija je nudila obilje prostora za putnike i veliki prtljažnik. Uz vrlo dobar kvalitet izrade, svakako bolji od većine automobila iz Istočne Evrope i dobre vozne osobine, vrlo brzo je postao miljenik kupaca širom istočne Evrope.

Osim toga, DDR je izvozio 353 na većinu tržišta Evrope, pa čak i u Zapadnu Nemačku.Tokom preoizvodnje, 353 je tri puta doživeo redizajn.

Verzija 353 W predstavljena 1975. godine, zatim je 1983. godine stigao poboljšani model 353 W, dok se 1985. godine pojavljuje i 353 S.

Ova poslednja verzija je imala elektronsko paljenje, menjač sa pet brzina i brojna druga unapređenja.

Jedno od njih je i to da se hladnjak ne nalazi više iza motora, već kraj maske.Postojale su tri karoserijske varijante, limuzina, karavan ("turist") i pik-ap ("trans").

Poslednja varijanta 353S mogla je da se naruči sa standardnom, ili "de luks" opremom koja je imala krovni otvor, svetla za maglu, a mogli su da se dokupe alarm i centralna brava.

U drugoj polovini osamdesetih godina DDR je želela da poveća ekonomičnost Wartburga i smanji zagađenje, pa je ponudila Volkswagenu da svoju staru liniju za proizvodnju motora premesti u Istočnu Nemačku.

Volkswagen je pristao i počela je proizvodnja četvorotaktnih motora zapremine 1.3 litra.

Oni počinju da se ugrađuju u Wartburgovu karoseriju od 1988. godine, kada i zvanično prestaje proizvodnja modela 353.

Specijalne verzije

Zahvaljujući čvrstoj šasiji, fabrika je mogla da pravi specijalne verzije automobila bez prevelikih ulaganja u razvoj karoserije.

Najpopularnija verzija svakako je kombi i kamionet pod imenom "barkaš".

Tu je i vojni "kabriolet" sa 4 vrata "kibelvagen".

Gotovo legendarni status ima sportski kupe "melkus RS" koji je pretrpeo bitne prepravke u odnosu na koncept osnovnog modela.Ljuljaj me nežno

Dvotaktni motor je za rad koristio smešu benzina i specijalnog ulja.

Kako se ulje ne rastvara u benzinu, već tokom vožnje pravi emulziju, prilikom stajanja automobila dolazi do razdvajanja benzina i ulja u dva sloja. To je opasna situacija jer se motor ne podmazuje.

Zato je fabrika savetovala vozačima da pre vožnje promućkaju rezervoar tako što će snažno zaljuljati zadnji deo vozila. Inače, dobro podešen i ispravan motor koji ima pravilno odmerenu smešu nije previše dimio, naročito prilikom konstantnog opterećenja.Sedam pokretnih delova


Fabrika se odlučila za dvotatkni motor jer je on vrhunac jednostavnosti. Ima samo sedam pokretnih delova, tri klipa, tri klipnjače i radilicu.

Inače kočenje motorom je opasno jer motor nema podmazivanje, pa je fabrika napravila takozvani slobodni hod tako da prilikom usporavanja motor nije delovao na točkove, baš kao kod vožnje bicikla.

Wartburg 353 bio je čest prizor na našim putevima sedamdesetih i osamdesetih, a njegovu popularnost na ovim prostorima ovekovečila je novosadska grupa Atheist Rap u sada već legendarnoj pesmi "Wartburg limuzina".IZVOR


JoKeR
18.10.15
303
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2215

Top komentatori


Ko je online
Total online: 101
Guests: 101
Users: 0