Blog

Početna » Magazin » 2016 » Februar » 25

KORAK BLIŽE TERMINATORU "Gugl" napravio najotpornijeg robota do sada
"Guglova" firma "Boston dajnamiks" dizajnirala je humanoida koji je sposoban da istrpi sve oblike maltretiranja i nesmetano izvrši svoj zadatak.
Reč je o unapređenoj verziji robota "Atlas", osmišljenog tako da zameni čoveka u mnogim poslovima u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom.

"Atlas" je prvi put predstavljen javnosti u julu 2013. Međutim, prvobitna verzija bila je prilično nestabilna i nesposobna da ustane bez tuđe pomoći, zbog čega su mnogi ismevali “Gugl” na velikom nadmetanju robota "DARPA izazov".

Za razliku od svog prethodnika, novi „Atlas“ je nezaustavljiv poput Terminatora i veoma je teško oboriti ga. Čak i kada se to dogodi, on se sam diže na noge u roku od nekoliko sekundi.

To je potvrđeno serijom testova u okviru kojih su zaposleni u "Boston dajnamiksu" na sve načine pokušavali da odvrate humanoida od njegovog cilja.

Snimci koji su osvanuli na internetu prikazuju kako jedan muškarac više puta udara Atlasa u leđa, sve dok ovaj konačno ne padne na lice. U sledećem trenutku, on se podiže i nastavlja da hoda prema vratima

Takođe se vidi kako robot bez muke podiže kutije teške 10 kilograma, i to u skučenom prostoru.

- Unapređeni Atlas koristi senzore u trupu i nogama za ravnotežu, kao i “lidar” tehnologiju da bi se orijentisao i izbegao prepreke. On je tiši i pametniji od svog prethodnika i nema toliko bespotrebnih kablova - kažu iz firme “Boston dajnamiks”.

Novi robot je za glavu niži od starog i skoro upola lakši od njega. Može da izvrši sve iste zadatke, poput podizanja i pomeranja predmeta, preskakanja prepreka i otvaranja vrata.Inženjeri se nadaju da će jednog dana potpuno zameniti ljude u teškim i opasnim poslovima, ali i učestvovati u spasilačkim misijama i potrazi za nestalima, u oblastima koje su nepristupačne čoveku.

IZVOR
RedCloud
25.02.16
249
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2152

Top komentatori


Ko je online
Total online: 92
Guests: 92
Users: 0