Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jul » 11

Kakve kreme za sunčanje treba birati za decu?
Najnovija istraživanja pokazala su da 80 posto UV zračenja primamo do 18 godine, a iz toga je jasno da decu od sunca itekako treba zaštititi.

Razlog zašto deca primaju najviše UV zraka jeste što je njihova koža tanja nego kod odraslih i nema u potpunosti razvijen pigmentni sistem. Upravo zato, vrlo je važno da svoje mališane zaštitite od sunca, čak i ako boravite u hladu tokom najopasnijeg dnevnog perioda od 10 do 17 sati.

Ultraljubičasti zraci sunca ne mogu se videti golim okom, ali mogu prilično da naškode našem zdravlju. Tri osnovna tipa ultraljubičastih zraka su UVA, UVB i UVC, od kojih su prva dva opasna za kožu. Mnogi zaboravljaju da štetni sunčevi zraci lako prolaze kroz krošnje drveća - pa čak i oblake, pa uvek treba biti na oprezu.

Krema za sunčanje uvek treba da ima viši zaštitni faktor (od 30 pa nadalje), a nanosi se bar pola sata pre nego što dete izađe na sunce. Na deklaraciji pre kupovine obavezno proverite da li štiti i od UVA i od UVB zraka.

Opšte je pravilo da kremu treba nanositi svaka dva sata, a ako se kupate, ponovite to nakon brčkanja u moru jer se zaštitni sloj isprao – nažalost, vodootporna krema za sunčanje ne postoji.

Današnje kreme za sunčanje mnogo su kvalitetnije, pogotovo one za decu. Pri nanošenju kreme obratite pažnju na ramena, nos, usne i uši koji obično prvi pocrvene, a najizloženije delove tela poput lica, koje je direktno izloženo suncu čak i dok plivamo, treba posebno dobro namazati, nešto debljim slojem.

Razlika između mineralnih i mehaničkih filtera u kremama

Osim što ne sadrže štetne sastojke poput parabena, postoje i one s mineralnim filterima, pa su dosta pogodnije za osetljivu dečiju koži od onih s mehaničkim filterima.

Mineralni filteri deluju kao ogledala jer zbog sastojaka poput titan dioksida i cink oksida ostaju na površini kože i reflektuju štetno UV zračenje. Kreme za sunčanje s hemijskim filterima nemaju efekat ogledala već se direktno upijaju u kožu, a kod osetljive kože kao što je dečija mogu da izazovu neželjene pojave poput osipa, crvenila i alergija.

IZVOR


JoKeR
11.07.15
292
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2203

Top komentatori


Ko je online
Total online: 72
Guests: 72
Users: 0