Blog

Početna » Magazin » 2015 » August » 28

Kako nastaje ćelavost?
Svi muškarci gube kosu s godinama. Kod nekih je taj gubitak gotovo neprimetan, dok je kod drugih vidljiv.

Opadanje kose kod muškaraca prati vrlo karakterističnu šemu: počinje spreda i kreće se ka potiljku. U određenom stepenu, javlja se čak i kod dečaka koji izlaze iz puberteta. Manje od pet odsto odraslih muškaraca zadržavaju istu liniju kose, kakvu su imali u detinjstvu.

Opadanje kose na temenu počinje od središta “zvrka” na temenu i širi se spolja u svim pravcima stvarajući kružnu ćelavost.

Opšte proređivanje kose na centralnom delu glave najčešće je kod Azijata. Takođe, kod žena se opadanje kose javlja po istim šablonima.

Iako su naučnici jedno vreme spekulisali da se takva ćelavost javlja usred lučenja određenog hormona, takva hemikalija nikad nije pronađena.

Kosa se razlikuje od svih ostalih dlaka na telu. Vlasi rastu u folikularnim jedinicama koje proizvode grupe od dve do pet dlaka koje izbijaju iz iste pore. Svaka folikularna jedinica ima primarnu dlaku koja se javlja prilikom, ili nedugo posle rođenja. Sekundarne vlasi razvijaju se između druge i treće godine. Upravo iz tog razloga bebe imaju mekanu i svetlu kosu koja se vremenom progušćava i tamni.

Kada počne da se razvija androgena alopecija, obično je prvo usmerena na sekundarne vlasi, pa folikularne jedinice proizvode samo primarnu.

Zanimljivo je da se ukupni volumen kose može smanjiti za 50 procenata, a da ne bude vidljiv ni jedan deo skalpa koji nije obrastao dlakom. Žene obično primećuju proređivanje kose po debljini repa u koji je vezuju, ali kod muškaraca koji češće nose kratku kosu, ta pojava je daleko manje vidljiva.

Faktori koji kontrolišu progresivnost gubljenja kose su nasledni, budući da blizanci obično ćelave u istom dobu, istom brzinom i po istom šablonu.

Za sada je jedini način da se zaustavi ćelavljenje presađivanje kose koje podrazumeva izvlačenje folikula s potiljka i njegovu ugradnju u deo u kom se javila ćelavost, uz adekvatnu terapiju.

IZVOR


JoKeR
28.08.15
280
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2149

Top komentatori


Ko je online
Total online: 94
Guests: 94
Users: 0