Blog

Početna » Magazin » 2015 » Decembar » 14

Jeste li znali da...(276)
jezero Nikaragva jedino je slatkovodno jezero u kome žive iste životinje i sisari kao i u okeanu. Ovo jezero nekada je bilo deo Tihog okeana, a od njega se odvojilo delovanjem vulkana.

na osnovu sačuvanih spisa, nacrt za prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom...
mnogo ljudi u svetu pati od basofobije ili basiofobije, straha od hodanja, pa stoga stalno leže ili sede.

jezero Nikaragva jedino je slatkovodno jezero u kome žive iste životinje i sisari kao i u okeanu. Ovo jezero nekada je bilo deo Tihog okeana, a od njega se odvojilo delovanjem vulkana.

zahvaljujući savremenim uređajima geolozi mogu tačno da izmere brzinu kretanja kontinenata. Tako se brzinom od 7 centimetara svakih sto godina Severna Amerika udaljava od Evrope, a Afrika približava.

"Činečita“, čuveni filmski studio udaljen desetak kilometara od Rima, otvoren je 1937. godine, a ideju za izgradnju dao je fašistički vođa Benito Musolini, shvatajući kolika je važnost kinematografije, tačnije - filmske propagande. Musolini je zamislio da celokupnom filmskom proizvodnjom rukovodi njegov sin Vitorio.

naučno je dokazano da međusobni položaj Sunca i Meseca prema Zemlji utiče i na ponašanje riba, tačnije na njihov „apetit”, što je za ribolovce veoma značajno. Prema naučnim saznanjima, ribolovci imaju najviše uspeha u prvoj četvrti meseca, a najmanje za vreme punog meseca.

haenjo, devojke ronioci s ostrva Čeju u Korejskom zalivu koje već vekovima sakupljaju morsku travu i morske krastavce, mogu da zarone do 18 metara zadržavajući dah četiri minuta.

američki glumac Jul Briner (1915-1985) bio je rusko-mongolskog porekla. Rođen je u Vladivostoku kao Julij Borisovič Briner, a već u sedamnaestoj došao je u Pariz gde je nastupao u noćnim klubovima - pevao je prateći se na balalajci.

Rimljani su verovali da zelena salata uspavljuje. Zato su je služili carevima uz večernji obrok kako bi mirno i lako utonuli u san.

Amerikanci svake godine popiju u proseku oko pedeset milijardi tableta aspirina.

na grobu švajcarskog psihijatra Karla Gustava Junga stoji izreka: „Prizvan ili ne prizvan, Bog je uvek tu.” To je spartanska izreka prevedena na latinski: Vocatus non vocatus, Deus aderit.

Eskimi imaju 15 reči za sneg, a nijednu za rat.

kalif označava duhovnog poglavara muslimana koji se smatra naslednikom Muhameda.

Nik Anderson, bivši košarkaš kluba „Orlando Medžik” ima svoje mesto u psihološkoj nauci: posle promašenih slobodnih bacanja u finalu NBA 1995. protiv „Hjuston Rokitsa”, kod njega se javio strah od slobodnih bacanja iako je bio odličan strelac. Po Niku je taj sindrom (strah od slobodnih bacanja) dobio potom i poseban naziv.

izraz neurologija (nauka koja proučava živce) potiče iz 1681. godine, a prvi je upotrebio biskup i lekar Tomas Vilson (1663-1755).

prvi računar napravljen je 1946. godine na Univerzitetu u Pensilvaniji. ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Calculator) imao je 18.000 elektronskih cevi, bio je težak 30 tona i zahvatao je 154 m2.

kad su Čarls Rols i Henri Rojs napravili prvi automobil 1906. godine, zahvaljujući uglačanoj aluminijumskoj karoseriji, vozilo je nazvano „srebrni duh”.

beogradsko pozorište Atelje 212 prvo je u istočnoj Evropi 1956. godine na scenu postavilo komad „Čekajući Godoa” Semjuela Beketa.

IZVOR


DUH
14.12.15
270
glasova: 2

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2208

Top komentatori


Ko je online
Total online: 80
Guests: 80
Users: 0