Blog

Početna » Magazin » 2015 » Decembar » 6

Jeste li znali da...(275)
kokoške u Kini godišnje snesu oko 160 milijardi jaja. Kad bi se od njih napravio omlet, svaki stanovnik Zemlje dobio bi parče prečnika jednog metra.

temperatura Zemljinog središta, na dubini od 6378 kilometara, približno je jednaka površinskoj temperaturi Sunca koja iznosi između 5600 i 6000 stepeni Celzijusa, kazuju naučni proračuni.

gotovo celokupno stanovništvo Grenlanda, nešto više od 56.000 ljudi, živi u glavnom gradu Nuuku, a preostalih nekoliko stotina u 16 manjih gradova i 66 naselja.

Bela kuća u Vašingtonu, službena rezidencija američkog predsednika i njegove porodice, raskošna je dvospratna zgrada sa stotinu soba koju je projektovao Irac Džejms Hoban (1762-1831), a sagrađena je od belog kamena po kome je dobila ime.

raselina San Andreas u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države, na kojoj leži grad San Francisko, mesto je na kome se dodiruju dve Zemljine ploče i kreću se jedna pored druge brzinom od 5 centimetara godišnje.

zagađenje atmosfere ugljen-dioksidom najvećim delom potiče iz termoelektrana i fabrika, čak 56 odsto, potom slede privatna domaćinstva sa 24 odsto, a 20 odsto potiče iz izduvnih cevi saobraćajnih vozila.

udaljenost kojom radio-talasi putuju oko sveta delimično zavisi od broja Sunčevih pega u tom trenutku.

građevina Ćomsung-Dae u mestu Kjongžu u Južnoj Koreji najstarija je sačuvana opservatorija na svetu. Podignuta je 632. godine i u nju je ugrađeno 365 kamenih blokova, baš koliko je i dana u godini.

Golfska struja sadrži oko sto puta više vode nego sve reke sveta zajedno.

prosečna dnevna temperatura u blizini Južnog pola iznosi pedeset stepeni Celzijusa ispod nule, a na ekvatoru oko 25 do 30 stepeni iznad nule.

širom sveta postoji oko 1,21 milijarda grla goveda.

većina zemljotresa traje kraće od minuta, a talasi zemljotresa prolaze kroz stene brzinom od oko 25.000 kilometara na čas, što je 20 puta brže od zvuka.

tlo Kamčatke ima više od 100 vulkana, od kojih je tridesetak još aktivno

gejziri i sumporni izvori vrele vode koriste se na Islandu za daljinsko grejanje.

Japanci mogu da pišu, odnosno ređaju reči na različite načine postavljajući ih uspravno odozgo nadole ili vodoravno zdesna nalevo, a između reči nema razmaka jer sami ideogrami vizuelno razdvajaju reči.

"Novosti o ishrani insektima" bilten je koji objavljuje Džin Defelijart, profesor entomologije na Univerzitetu u Viskonsinu, u kome se uz naučne postavke o hranjivoj vrednosti insekata nalaze i recepti za pripremanje jela kakva su kroketi od mrava ili uštipci od skakavaca.

životinja vodeni cvet, Ephemera danica, provede kao larva godinu dana, a kao odrasla živi samo jedan dan.

mladi pauci mogu, nošeni vetrom, da lebde na nitima paučine iz jednog predela u drugi prevaljujući udaljenosti i do 2000 kilometara na visinama iznad 3000 metara.

IZVOR


DUH
06.12.15
286
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2202

Top komentatori


Ko je online
Total online: 108
Guests: 108
Users: 0