Blog

Početna » Magazin » 2015 » Decembar » 6

Japanski naučnici kreirali hologram koji se može dodirnuti!
Naučnici iz Japana uspeli su kreirati novu vrstu holograma koji se može dodirnuti. Ove trodimenzionalne projekcije ili virtualne objekte ljudska ruka može osetiti!...

Japanski anučnici su razvili sistem posebnog svetla kojem su dali ime "Fairy Lights". Taj sistem pri velikim brzinama ispaljuje laserske bljeskove visoke rezolucije koji traju ekstremno kratko ( milioniti deo milijarditog dela sekunde! ).

Ti bljeskovi reaguju na dodir ljudske ruke. Kada ruka prekine projekciju ona može manipulirati hologramskim pikselima. Naučnici veruju da bi ova tehnologija mogla imati široku primenu na primer u medicini, arhitekturi, a posebno u industriji zabave.

"Sadašnje stanje tehnologije svjetla ne omogućuje ljudima da proaktivno imaju interakciju sa svetlom, niti da osete svetlost kao materijal, ali dodirni hologram ima potencijal to sve promeniti.

Vi ne možete osetiti video i fotografije koje emtuje klasični projektor. Ali kada bismo projektovali 3D sliku i da je možete dodirnuti, tada možete nešto učiniti i zaista poverovati da je nešto zaista i tamo" izjavio je dr. Yoichi Ochiai sa Univerziteta Tsukuba.

On veruje da bi takva tehnologija u redovnoj upotrebi promenila našu svakodnevicu kao i život.

Naučni portal Pulse Headlines procenjuje da bi se s razvojem takve tehnologije mogla kreirati hologramska računarska tastatura te da bismo čak mogli preko holograma dodirnuti drugu osobu na velikoj udaljenosti na primet tokom video chata.(baš bi bilo super)

Gore navedni poratl kaže da se i ranije pokušavalo sa ovo tehnologijom, ali su tada laseri bili preopasni za ljudsku ruku a sada po svemu sudeći više ne.

Pogledajte video:

IZVOR
DUH
06.12.15
293
glasova: 2

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2100

Top komentatori


Ko je online
Total online: 22
Guests: 22
Users: 0