Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jul » 23

"Građanin Kejn” najbolji američki film svih vremena!
BBC je 62 kritičara iz celog sveta pozvao da sastave listu 10 filmova koje smatraju najvećim u američkoj kinematografiji snimljenim do sada.
Izbor je bio tezak s obzirom da je Holivudska produkcija najveca i najznacajnija na svetu.Ali odluke su ipak pale.

Na prvom mestu je Orson Velsov film iz 1941.
Građanin Kejn je film iz 1941. snimljen u produkciji RKO Radio Pikčers. Smatra se filmskim prvencem tada 26-godišnjeg Orsona Velsa, iako je Vels pre toga režirao dva kratka filma. To je priča o Čarlsu Fosteru Kejnu (Charles Foster Kane), novinskom magnatu čija se borba za moći odražava na sve u njegovoj okolini. Priča prati nastojanja jednog novinara da otkrije na šta je Kejn mislio kada je na samrti rekao „pupoljak“. Tako istražujući, novinar saznaje detalje o životu jednog ekstremno bogatog i moćnog i isto toliko nesrećnog čoveka.
Film je sniman u periodu od 29. juna do 23. oktobra 1940., a premijerno je prikazan1. maja 1941.

DRUGO MESTO ZA FRENSISA FORDA KOPOLU I ''KUMA''

Kum (eng. The Godfather) je američki dramski film režisera Fransisa Forda Kopole iz 1972. godine s Marlonom Brandom, Alom Pačinom, Džejmsom Kanom, Robertom Duvalom i Dajanom Kiton. Film je adaptacija istoimenog romana, koji je napisao Mario Puzo. Priča filma pokriva period od 10 godina (1945—1955) i prati italijansko-američku porodicu Korleone.
Film je najpre odbio da snimi italijanski režiser Serđo Leone. Dvanaest godina kasnije on ipak snima krimi film Bilo jednom u Americi.
Film je nagrađen nagradama Američke filmske akademije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario, a izabran je i za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Država.TRECA VRTOGLAVICA ALFREDA HICKOKA

Vrtoglavica (eng. Vertigo) je film iz 1958. godine koji je režirao Alfred Hičkok i po žanru je psihološki triler. U filmu igraju Džejms Stjuart, Kim Novak i Barbara Bel Gedes. Radnja govori o penzionisanom policajcu koji je unajmljen da prati misterioznu ženu u koju se zaljubljuje. Iako je u početku izazivao podeljena mišljenja među kritičarima danas se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena.Top pet zaokruženo je sa "Odisejom u svemiru 2001" Stenlija Kjubrika i Džon Fordovim klasikom "Tragači".

IZVOR


djurdjabudic
23.07.15
337
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2152

Top komentatori


Ko je online
Total online: 52
Guests: 52
Users: 0