Blog

Početna » Magazin » 2015 » Oktobar » 31

Fotografisan najređi omura kit na svetu!
Međunarodna grupa naučnika po prvi put je uspela u blizni Madagaskara da zabeleži fotografiju i kratak video kitova vrste omura, koji spada u jedne od najneuvatljivijih na svetu.! Kitovi omura su vrsta, za koju se se smatra jednom od najređih među ovim morskim sisarima!....

Prvi put kitovi omura su učeni pre 10 godina i ranije nisu istraživani u divljini, a pogrešno su identifikovani kao patuljasta verzija brajd kitova.

Autor studije i istraživač Salvatore Čerkio rekao je da je omura kitove skoro nemoguće pronaći u divljni jer se pojavljuju u veoma udaljenim oblastima. Omura kit ne otkriva mnogo svoje telo. Prilikom izranjanja iz vode, omura kitovi nikad istovremeno ne pokazuju glavu i leđna peraja, a rep im je uvek u vodi.

Jedinke uglavnom žive izolovano, van grupe, mada sve vreme međusobno komuniciraju.Dužina njihovog tela se kreće do nekih 12 metara, i mlaz koji izbacuju iznad površine vode nije visok

Još uvijek nije poznato čime se tačno omura kitovi hrane, ali istraživači su primetili da se zaleću, otvaraju usta širom i usisavaju velike količine vode, koju filtriraju kroz uske pločice obrasle dlakom. Pretpostavlja se da se hrane planktonima, s obzirom na to da u blizini nije bilo nikakvih riba

Zajedno sa kolegama sa instituta "Woods Hole Oceanographic", Čerkio je započeo osmatranje ove vrste sisara pre osam godina i do 2011. nisu useplid apronađu ni jednog omura kitaMeđutim, onda su kasnije primetili pripadnike ove vrste po prvi put.

Istraživači su tada mislili da je u pitanju vrsta brajd kitova ali nisu pronašli prepoznatljive oznake omura vrste: desna strana vilice je tamnjija, a leva svetlija.

"Sudeći prema malom broju informacija koje imamo o njihovom stanišzu, omura kitovi ne bi trebalo da budu u tom delu Indijskog okeana " objasnio je Čerkio. 2013. godine posmatrali su više jediniki i biopsijom kože 18 odraslih kitova ustanovljeno je da se zaista radi o omura vrsti.

Naučnici su posmatrali i četiri majke sa svojim mladuncima uspevši da snime i njihove glasove koji podsećaju na pesmu. Do sada je fotografisano oko 25 kitova, ali tačna populacija ove retke vrste kitova još nije utvrđena.

IZVOR
DUH
31.10.15
309
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2200

Top komentatori


Ko je online
Total online: 60
Guests: 60
Users: 0