Blog

Početna » Magazin » 2016 » Februar » 26

Film Kako kupiti stan u Srbiji
Jelena Zlatković Veličković svakodnevno dokazuje da za kreativne duše u Srbiji ima mesta, nade i budućnosti. Možda nije uvek lako, možda treba prebroditi brojne prepreke na putu do uspeha, ali na kraju priznanje dođe. Na koncu svega sledi ostvarenje želje, sledi aplauz i saznanje da si možda izazvao osmeh na nečijem licu i da je nešto što je tvojih ruku delo nekog inspirialo, obradovalo, iznenadilo. To su trenuci kada shvataš da se sav trud isplatio i da je život zapravo lep.

Ova mlada dama je "doktorirala" umetnost na 100 načina - ona svira, crta, kreira, šije, i stvara filmove. Njeno primarno zanimanje, ono za šta i školovala, jeste kostimografija, Ali, to je samo početak.- Na Fakultetu primenjenih umetnosti završila sam kostimografiju, čime se aktivno bavim još od studija. Međutim, uspela sam da povežem to i režiju kratkometražnih filnova... To sam dopunila i muzikom - sviram klavir i gitaru, te pišem i snimam pesme. Moj instrumental 'The End' prati poslednji film koji sam napravila i koji je "otišao" u daleki svet - započinje svoju neobičnu priču naša sagovornica.
Naime, kratkometražni film Jelene Zlatković Veličković 'It's a Journey, Not a Destination' našao je put i do Holivuda. Jedan je od učesnika na 'Valley film' festivalu u Los Anđelesu.

- Već godinama šaljem moje filmove na festivalske konkurse širom sveta - u Evropu, Afriku, Sad... Ovog puta je "upalilo" i "It's journey, not a destination" otišao je put Los Anđelesa gde će biti prikazan 22. oktobra u 'Laemmle' teatru. Sinopis za film može da objasni i samu njegovu poentu: "Umetnost je kreiranje nečeg što te održava živim, umetnost je nešto što te čini srećnim, tako da je stvar u putovanju, a ne u destinaciji". Snimanje ovog dokumentarca trajalo je oko godinu dana, a prati proces nastanka jedne modne revije - sav moj rad i trud od same ideje do krajnje realizacije - objašnjava beogradska umetnica, dodajući:
- Možda deluje kao nešto elegantno, ali pripremanje revije "rudarski" je posao. Najlakše je osmisliti i nacrtati model, ali sve to treba skrojiti i sašiti... Film prikazuje i odabir materijala i proces šivenja - dosta toga šijem ručno, uključujući i perlice, čipku, različite aplikacije, zatim organizaciju revije, organizaciju manekenki, vežbanje koreografije. Uslovi rada su skromni jer sve sama šijem i manekenke rade besplatno, a reč je o elegantnim haljinama i visokoj modi. Sledi i pozivanje gostiju, pronalazak prostora za reviju, rešavanje "problema" šminke i frizure, "usaglašavanje" manekenki i kreacija - treba odrediti koja haljina im najbolje pristaje, jer one predstavljaju moj rad, moje ideje .
Još jedan Jelenin film biće predstavljen svetu - ostvarenje "It's my life" biće prikazano početkom februara 2016. godine u dalekoj Keniji.

Svakako ono što je interesantno najvećem broju ljudi jeste činjenica da je 2010. godine u okviru Kanskog festivala prikazan film Jelene Zlatković Veličković "Kako kupiti stan u Srbiji?". U ovom kratkom ostvarenju obrađuje se tema koja zanima sve nas - može li se u Srbiji uopšte kupiti sopstveni dom samo od poštenog rada i ičije pomoći, i kako je ona u tome zapravo uspela?
- U filmu "Kako kupiti stan u Srbiji" prikazala sam pokušaj mladog čoveka u Srbiji da svojim radom obezbedi sopstveni krov nad glavom. To je bio težak i mukotrpan put, ali se na kraju moj san ostvario. Pet godina sam radila četiri posla, 16 sati dnevno, nisam išla na odmore, odrekla sam se mnogo toga, i svaki dinar štedela u ime svog cilja. Jedan deo novca za stan nabavila sam putem kredita, a do ostatka para sam došla isključivo svojim radom i o tome film i govori. Posao koji mi je doneo najviše novca jeste izrada unikatnih čestitiki za cvećare i knjižare, ali bavila sam se i pedagoškim radom, pravljenjem kostima za pozorišta... Poenta je da da zapravo umetnik mora da radi i mnogo dodatnih poslova kako bi finansirao svoju umetnost - priča Jelena.
Njeno svedočanstvo samo je jedan u nizu dokaza da se ponekad isplati slediti svoje snove i vizije, te ća one kad-tad dati rezultat. Možda je biti umetnik u Srbiji potcenjeno i ne deluje kao primamljiv poziv, ali zapravo nudi priliku da iskažete sebe i sve ono što nosite u sebi na hiljade divnih načina. Nudi priliku da nekom "otvorite" oču, ulepšate dan ili život, i na kraju doprinesete svom gradu, zemlji ili čak svetu.

- Nije teško biti umetnik, čak ni ovde, jer to je moj životni put i trajno opredeljenje. Ja stvaram i konstantno imam potrebu za stvaranjem, i koliko znam suština života za svakog umetnika je baš to - stvaranje. Kada ne bih mogla da stvaram moj život bio bi besmislen i prazan

IZVOR


RedCloud
26.02.16
427
glasova: 2

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2207

Top komentatori


Ko je online
Total online: 55
Guests: 55
Users: 0