Blog

Početna » Magazin » 2015 » Maj » 16

Fejsbuk u Hrvatskoj gradi centar za bazu podataka
U Hrvatskoj je razvijen i proizvodi se novi centar za bazu podataka za Fejsbuk koji će, kad bude dovršen, biti jedini koji kompanija ima izvan SAD-a i među tri najveća centra te vrste u Evropi.

Reč je o modularnom centru za bazu podataka, zasnovanom na zelenim tehnologijama, koji se slaže poput Lego kockica, objavio je Poslovni dnevnik. Proizvođač tih kockica, odnosno specijalnih kontejnera koji su opremljeni napajanjem i hlađenjem, kao i propratnom tehnologijom, je zagrebačka podružnica korporacije Emerson elektrik, odnosno deo EMR Holdinga. Hrvatski Emerson se razvio kao jedinica u sastavu kompanije "Nikola Tesla". Pre 15 godina firmu je kupio EMR Holding.

- Hrvatska je svetsko središte za tehnologiju modularnih centara za baze podataka u okviru Emersona, a mi smo najveći takav igrač na svetu i radimo svuda - rekao je direktor hrvatskog Emersona Luka Gašpar, koji je listu potvrdio da rade za Fejsbuk.

Novi Fejsbukov centar biće ključno mesto za čuvanje podataka svih korisnika iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike, njih više od 800 miliona, a prostiraće se na 30.000 kvadrata.

Ukupno se u tom biznisu u Hrvatskoj vrte tek tri miliona evra, dok ti centri u regiji predstavljaju mnogo veći biznis, ocenio je list i naveo da je agencija IDC Adriatiks objavila da je u srednjoj i istočnoj Evropi to tržište vredno 1,89 milijardi dolara i nezaustavljivo raste.

Analitičar za IT usluge i softver IDC Adriatiksa Ivan Juras izjavio je da se i u Hrvatskoj očekuje veliki rast tih poslova, s obzirom na to da više od polovine korporativnih korisnika ne planira više da ulaže u vlastite centre za bazu podataka, već da te usluge traži na tržištu.

IZVOR


JoKeR
16.05.15
321
glasova: 0

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2208

Top komentatori


Ko je online
Total online: 28
Guests: 28
Users: 0