Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jul » 15

Evo kako ćemo se parkirati u budućnosti
Dok ne stignu potpuno automatizovani automobili bez vozača, još neko vreme moraćemo da se mučimo sa pronalaženjem parking mesta. Projekat V-Charge osmišljen je kao prelazno rešenje koje će nam olakšati svakodnevnu upotrebu automobila u gradskim sredinama.

Volkswagen je još jedan u nizu proizvođača koji rade na sistemu potpuno automatizovanog parkiranja. Nemačka automobilski gigant udružio se sa kompanijom Bosch i stručnjacima sa nekoliko evropskih univerziteta kako bi realizovao projekat V-Charge.

Pošlo se od pretpostavke da će u bliskoj budućnosti električna vozila biti znatno zastupljenija u saobraćaju nego što je to danas slučaj.

Zato su projektanti odlučili da u sistem automatskog parkiranja integrišu i tehnologiju automatizovane dopune pogonskih baterija i na taj način zaokruže čitav proces - vaš elektromobil će se samostalno parkirati i puniti dok ste vi, na primer, na poslu.Kao i drugi slični sistemi koje razvijaju proizvođači automobila, i ovaj je zasnovan na smartfon aplikaciji putem koje se zadaje komanda za parkiranje i/ili punjenje električnog vozila.

Nakon zadate komande, pokreće se automatizovan proces. Uz pomoć digitalne mape, automobil kreće u potragu za slobodnim parking mestom.

U slučaju da je potrebno dopuniti bateriju, vozilo će se uputiti do prog slobodnog mesta za punjenje baterija i priključiti na punjač. Kada se proces punjenja završi, vozilo će se, takođe samostalno, preparkirati kako bi se oslobodilo mesto za punjenje baterija drugih automobila.

Vozač će svoj automobil preuzeti sa parkinga na isti način na koji ga je tamo i poslao - preko komande zadate putem smartfona.

Volkswagen ističe da je ovaj sistem već sada moguće praktično primeniti jer funkcioniše uz pomoć kamera i senzora koji se danas koriste u savremenim automobilima:

IZVOR
JoKeR
15.07.15
306
glasova: 2

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2100

Top komentatori


Ko je online
Total online: 32
Guests: 32
Users: 0