Blog

Početna » Magazin » 2015 » Oktobar » 9

Da li je NASA otkrila život na plutonu?!
Nakon što je NASA objavila da na Marsu postoji voda, izgleda se ova svemirska agencija priprema se da objavi još jednu spektakularnu vest, ovaj put u vezi Plutona....

Zapadni mediji spekulišu da je reč o najavi otkrića nekog oblika života na Plutonu.! Ovako nešto najavio je na konferenciji na Univerzitetu Alberte, u Kanadi, planetolog Alan Stern, šef misije "Novi horizonti" koja se bavi Plutonom.

Misija NASA Novi horizonti (New Horizons) ima zadatak da posmatra i proučava patuljastu planetu i njene satelite pomoću sonde, koja je obavila prelet uz ova nebeska tela sredinom jula ove godine.

Govoreći o najnovijim snimcima Plutona i njegovog najvećeg prirodnog satelita Harona, profesor Stern je rekao: "Taj svet živi. Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u njegovoj atmosferi ima magle".

Zasad nije poznato šta će novo saopštiti NASA koja je pre nekoliko dana objavila fotografije Plutona u visokoj rezuluciji. Na snimcima koje je poslala sonda Novi Horizonti vidljive su ledene planine visoke tri kilometara i zaledjene doline.

Na fotografijama Harona mogu se vodeti kanjoni, krateri, planine i čitava paleta boja.

Stern je napomenuo da je zasad preuzeto svega 10 odsto podataka koje je sonda Novi Horizonti prikupila tokom posmatranja Plutona, te da patuljasta planeta još uvek nije otkrila sve svoje tajne.

"Godina 2015. će obeležiti istoriju", uveren je Stern. Patuljasta planeta Pluton smeštena je u Kojperovom pojasu, velikom skupu transneptunskih objekata, ostataka iz vremena formiranja Sunčevog sistema.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Meseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet prirodnih satelita i oko Sunca se okrene za nešto manje od 248 godina.

IZVOR


DUH
09.10.15
246
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2167

Top komentatori


Ko je online
Total online: 15
Guests: 15
Users: 0