Blog

Početna » Magazin » 2015 » Jun » 15

Da li ćemo ovako preticati kamione u budućnosti?
Donošenje ispravne vozačke odluke prilikom preticanja velikih teretnih vozila koja vam zaklanjaju pogled na put, može da znači razliku između života i smrti. Razmišljajući o ovom problemu, Samsung je došao na ideju kako da kamione učini "providnim" za vozače u automobilima koji kreću u preticanje.

Svako ko se bar jednom našao u automobilu zaglavljenom iza šlepera na dvosmernom putu zna koliko problema može da stvori preticanje jednog tako velikog vozila.

Često je neophodno delimično preći autom u suprotnu traku kako bi se sagledala situacija na putu ispred i donela odluka o preticanju.Vozaču automobila pomoglo bi kada bi znao da li iz suprtnog smera nailazi drugo vozilo i koliko je udaljeno, a za to mu je potrebno da može da "vidi" kroz kamion koje se nalazi ispred.

Samsung je upravo to i uradio - na svojim kamionima u Argentini instalirao je sistem koji omogućava da oni postanu "providni".

Ova tehnologija je primenljiva kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima vožnje.

Sistem se sastoji od kamere koja je se nalazi u prednjoj maski kamiona i 4 velika LED ekrana koja su postavljena na zadnju stranu prikolice.

Kamera je usmerana na put ispred, a slika se prenosi na ekrane kako bi vozač koji se nalazi u automobilu iza šlepera mogao da vidi deo puta koji mu kamion zaklanja.Ideja nije nova, ali ju je Samsung sproveo u delo i pokazao da je izvodljiva u praksi. U toj kompaniji se nadaju da bi jedan ovakav sistem mogao da spase živote ljudi koji u Argentini često stradaju upravo u nesrećama prilikom preticanja.

IZVOR
JoKeR
15.06.15
303
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2203

Top komentatori


Ko je online
Total online: 72
Guests: 72
Users: 0