Blog

Početna » Magazin » 2015 » Maj » 16

Brzo opijanje je povezano s nedostatkom proteina u mozgu
Agresivno ispijanje alkoholnih pića koje za cilj ima brzu intoksikaciju možda je povezano s nedostatkom određenog proteina u ljudskom mozgu.

Do ovog zaključka došli su naučnici s američkog istraživačkog instituta Skrips testirajući uticaj G-proteina ili GIRK-a na mozgove laboratorijskih miševa.

G-proteini kontrolišu nadraženost neurona tako da smanjuju mogućnost njihovog aktiviranja. Zbog činjenice da alkohol aktivira G-proteine i njihovu funkciju, naučnici su testirali efekat odstranjivanja ovog proteina iz mozga.

Dva sata dnevno miševi su mogli da piju samo alkohol, a stavljeni su u dve grupe – oni sa G-proteinom i oni bez njega. Naučnici su ubrzo shvatili da miševi bez G-proteina piju alkohol mnogo brže i više nego oni u drugoj grupi.

Nakon što je dvema grupama dopušteno da piju alkohol bez obzira na doba dana, razlika u konzumiranju nije uočena, tako da su naučnici zaključili kako je G-protein, odnosno njegov nedostatak, odgovoran za ponašanje povezano s namerom opijanja u vrlo kratkom vremenskom roku.

Naučnici pretpostavljaju kako alkohol kod takvih osoba postaje privlačniji zbog povećanog angažmana u centrima za nagrađivanje ponašanja.

IZVOR


JoKeR
16.05.15
243
glasova: 0

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2162

Top komentatori


Ko je online
Total online: 22
Guests: 22
Users: 0