Blog

Početna » Magazin » 2015 » Septembar » 18

Antibakterijski sapuni nisu ništa bolji od običnih?
Antibakterijski sapuni na bazi osporavanog sastojka triklosan, nisu ništa delotvorniji od običnog sapuna za dezinfekciju ruku, navodi se u studiji objavljenoj u sredu u časopisu „The Journal of Antimicrobial Chemotherapy“.

Da bi dokazala tu tvrdnju, ekipa koju vodi dr. Min-Suk Ri sa univerziteta u Seulu proučavala je na dva načina kakav učinak na bakterije ima triklosan, antiseptik koji se najviše koristi u antibakterijskim sapunima.

Naučnici su testirali taj sastojak na 20 vrsta bakterija (na primer E.Coli, salmonelu, zlatni stafilokok...), a s druge strane na 16 odraslih osoba. Uporedili su delotvornost običnih i antibakterijskih sapuna na uklanjanje mikroba s ruku.

Bakterije su izložili triklosanu tokom 20 sekundi na 22 stepena Celizijusovih (ambijentalna temperatura) i pri toplijoj temperaturi, stvarajući tako uslove pranja ruku u uobičajenom životu.

Za testiranje su koristili 0,3 postotni koncentrat triklosana, što je maksimalna količina dopuštena u Europskoj uniji, Kanadi, Australiji, Kini i Japanu.

Volonteri koji su učestvovali u istraživanju prali su ruke antibakterijskim i običnim sapunom i ustanovljeno je da nema nikakve važne razlike u "baktericidnom dejstvu" običnog ili antibakterijskog sapuna.

Triklosan je baktericidno sredstvo koje se odavno koristi u brojnim higijenskim proizvodima- sapunima, zubnim pastama, dezodoransima i u kozmetici.

"Milioni potrošača u Sedinjenim Državama koriste antibakterijske sapune za pranje ruku ili tela, trošeći gotovo milijardu dolara godišnje", ističu naučnici i žale što ti korisnici očekuju da će ih sredstvo zaštiti od infekcija više nego obični sapuni.

Podsećaju takođe da je znatan broj proizvođača zbog kontroverzi o opasnosti triklosana, povukao to sredstvo iz svojih proizvoda. Samo 13 od 53 antibakterijskih sapuna u Koreji u 2014. sadržalo je triklosan.

U Sjedinjenim Državama su sanitarne vlasti odlučile dodatno da prouče sigurnost tog sastojka nakon studija koje su povezale triklosan sa slučajevima otpornosti na antibiotike i slučajevima hormonalnih poremećaja, pa bi se njegova upotreba mogla znatno ograničiti.

IZVOR


JoKeR
18.09.15
215
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2152

Top komentatori


Ko je online
Total online: 126
Guests: 126
Users: 0