Blog

Početna » Magazin » 2016 » Mart » 8

Ako ne možete da zaobiđete udarnu rupu - preskočite je
Oštećenja na putu zlokobnog naziva - "udarne rupe", jedan su od problema na koje se vozači u Srbiji najčešće žale. Dok se ne pronađe način da se spreči stvaranje rupa ili da se one barem brže saniraju, Ford smatra da je rešenje problema u samom automobilu.

Američki proizvođač konstruisao je sistem oslanjanja koji detektuje udubljenje na putu ispred vozila i u deliću sekunde prilagođava ogibljenje kako bi se kontakt točka sa udarnom rupom minimizovao, sprečila oštećenja na automobilu i neprijatnosti koje osećaju putnici pri udaru.

Sistem funkcioniše pomoću 12 senzora koji registruju rupu pre nego što točak naiđe na nju. Senzori šalju signal upravljačkoj jedinici na svake 2 milisekunde. Kada kompjuter dobije informaciju o oštećenju na putu, šalje komandu amortizeru koji sprečava da točak u potpunosti upadne u rupu.

Prvi serijski model koji će već od leta 2016. standardno biti opremljen ovom tehnologijom je restilizovani Ford Fusion (američki Mondeo) V6 Sport. Proizvođač objašnjava da je sistem prošao rigorozna testiranja na fabričkom poligonu sa najraznovrsnijim mogućim oštećenjima i neravninama na putu.

Naime, Fordovi stručnjaci konstruisali su ovaj poligon po ugledu na stvarne putne deonice koje postoje u različitim delovima sveta, ali ne navode da li su u potrazi za savršenim udarnim rupama obišli i puteve u Srbiji.

Pogledajte demonstraciju Fordovog sistema za "preskakanje" udarnih rupa:

IZVOR
IMT
08.03.16
309
glasova: 2

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2162

Top komentatori


Ko je online
Total online: 18
Guests: 18
Users: 0