Blog

Početna » Magazin » 2015 » Septembar » 26

7 izuma Leonarda Da Vinčija zbog kojih je bio ispred svog vremena
Leonardo da Vinči rođen 15. aprila 1452 godine u mestu Vincija,bio je poznati italijanski renesansni arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i slikar. Bio je opisan kao ideal "renesansnog čoveka“ i kao univerzalni genije. Izumi Leonarda da Vinčija se i dan danas koriste u modernoj tehnologiji, iako nisu bili primenjivani u njegovo doba.

Tako je Leonardo Da Vinči pomogao je razvoju anatomije, astronomije, građevinarstva, botanike, kartografije, geologije, matematike, aeronautike, optike, mehanike,planiranje gradova i još dosta toga.

Jednostavno rečeno Leonardo Da Vinči je bio čovek van svog vremena. Mi vam u nastavku ovog teksta donosimo sedam genijalnih izuma slavnog svetskog poznatog Leonarda Da Vinčija:

1 Leteća mašina

Brojni Leonardovi zapisi i skice otkrivaju da je on dugo sanjao o tome da čoveku omogući da se vine u nebo popout ptice. Štaviše, konstrukcija leteće mašine koju je skicirao podseća upravo na anatomiju ptice! On je zamislio da njegova mašina ima ogromna krila nakačena na drveni ram, unutar kog bi neustrašivi pilot legao okrenut licem nadole i pomerao krila složenim sistemom. Veruje se da Leonardo ovu mašinu nikad nije napravio, a da je pokušao – doživeo bi neuspeh, piše LiveScience . S obzirom na to da ova mašina nije imala motor, ostaje nejasno kako bi se pokrenula. Svet je prvu leteću mašinu dobio tek 400 godina kasnije.

2. Oklopno vozilo

Dok je sarađivao s Lidovikom Sforscom, Da Vinči je osmislio više predmeta koji bi trebalo da posluže u ratu, a jedan od njih je i oklopno vozilo. Ovaj izum sastojao se od kola, koja bi pokrenula ljudska snaga, prekrivenih metalom. Međutim, baš kao ni leteća mašina, veruje se da oklopno vozilo nikad nije napravljeno. I baš kao što je bio slučaj s letećom mašinom, ovakvo vozilo se pojavilo tek četiri veka kasnije – u Prvom svetskom ratu

3. Ronilačko odelo

Da Vinči nije bio prvi pronalazač koji je osmislio odelo koje bi omogućilo čoveku da diše pod vodom, ali je bio jedan od onih koji su to bolje planirali. Ovo odelo bi gotovo u potpunosti bilo napravljeno od kože, a sastojalo bi se od jakne, pantalona i maske. Vazduh bi se dopremao putem jakne, a u odelo bi se ugradila i posuda za urin, što ukazuje na to da bi se Leonardov ronilac zadržao pod vodom. Takođe, slavni umetnik je planirao i da odelo opremi raznim potrepštinama kojima je namenio veliki broj džepova. Međutim, ovakvo odelo je napravljeno tek u XX veku.

4 Mitraljez

Da, dobro ste pročitali – čovek koji je naslikao Tajnu večeru je osmislio oružje koje je preteča današnjeg mitraljeza. On je skicirao oružje s 33 cevi na rotirajućem okviru. Kao i kada je reč o njegovim prethodno nabrojanim izumima, Leonardo nije napravio ovu pušku, a slično oružje je prvi put upotrebljeno tek 1862. godine, u amerčkom građanskom ratu.

5. Robot

Mnogi Da Vinčijevi izumi bili su dokaz da je bio umetnik i pronalazač ispred svog vremena, ali je ovaj robot pokazatelj da je reč o svojevrsnom futuristi. Pod Sforcinim patronatom, on je osmislio robota-viteza koji je mogao da maše rukama, pomera vrat, otvara i zatvara usta. Leonardo je robotom upravljao žicama, ali je imala i unutrašnji pokretački mehanizam. Početkom XXI veka, robotičar Mark Rošajm je po Da Vinčijevim nacrtima napravio robota modernog doba

6. Helikopter

Moderni naučnici slažu se da se ova neobična letelica verovatno nikad ne bi digla sa tla, ali ovaj Da Vincijev dizajn odnosno izum još uvek je jedan od najpoznatijih. Ovom letelicom trebao je upravljati tim od četiri čoveka, a verovatno je ovaj dizajn inspirisala igračka popularna u njegovo vreme – vetrenjača.

7. Samopokretački automobil

Nije baš ovaj današnji automobil ali je ipak izum Leonarda Da Vinčija koji je u njegovo vreme bio revolucionaran izum ali i dizajn. Njegov drveni automobil pokretao se pomoću opruga povezanih sa drvenim točkovima. 2004. godine naučnici u firentinskom muzeju su napravili model automobila i otkrili da radi baš onako kako je Da Vinci zamislio

IZVOR


DUH
26.09.15
178
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...


KATEGORIJE
AutoMoto [249]
Film [150]
Hi Tech [225]
Lifestyle [41]
Ljubav i Sex [144]
Stil [13]
Sport [96]
Zanimljivosti [596]
Foto [11]
Zabava [109]
JetSet [56]
Zdravlje [187]


Chat


NOVO NA FORUMU
Kaladont imena
Pospana u Igre bez granica
Anketa
Koji vam je omiljen zanr filmova?
Total of answers: 2208

Top komentatori


Ko je online
Total online: 54
Guests: 54
Users: 0